Familien Borup i Odense tjener meget store millionbeløb på de stigende ejendomsværdier. Alligevel begynder deres firma at forberede sig på en tid med faldende ejendomspriser. De forventer, at vendingen kommer omkring 2020.

Det går bragende godt for familien Borup i Odense og deres virksomhed, Cervogruppen. Henning Borup og hans sønner John og Morten Borup har endnu en gang været i stand til at tjene rigtig mange penge på at udvikle, opføre, udleje og sælge familieboliger.

I 2016/17 blev overskuddet i familiens koncern på 68 millioner kroner før skat, og hele familiens formue er nu på 267 millioner kroner.

Cervogruppen ApS

Hjemsted: OdenseCVR-nummer: 53 80 62 28

Direktion: John Borup Jacobsen, Marianne Jacobsen, Henning Christian Borup Jacobsen

Ejere: Henning og Marianne Jacobsen (51 pct.), John Borup Jacobsen (24,5 pct.), Morten Borup Demant (24,5 pct.)

Virksomheden offentliggør ikke sit koncernregnskab. Koncerntallene herunder er oplyst til os af virksomhedens revisor.

Regnskabstal 2016/17:

Overskud af udlejning: 10 millioner kroner (2015/16: 10)

Overskud af projekter: 9 millioner kroner (2015/16: 30)

Værdireguleringer: 43 millioner kroner (2015/16: 18)

Resultat før skat: 68 millioner kroner (2015/16: 74)

Resultat efter skat: 54 millioner kroner (2015/16: 57)

Egenkapital i hele gruppen: 267 millioner kroner (2015/16: 214)

Antal ansatte: 8 (2015/16: 8)

Men det gode år får ikke Henning Borup til at trykke hårdere på speederen. Selv om ejendomsmarkedet er helt fantastisk lige nu, er det ikke sikkert, at det varer ved.

- Priserne bliver ikke ved med at stige. Jeg tror, at det vender i 2020 eller 2021. Jeg regner dog ikke med, at det bliver lige så brat og barsk et skifte, som vi så i forbindelse med finanskrisen men nærmere en udfladning med lavere vækst, siger Henning Borup.

- Jeg har arbejdet med ejendomme i 42 år, så jeg ved, at der aldrig er noget, der vokser ind i himlen, siger den 67-årige ejendomsudvikler.

Investerer kraftigt

Trods forventningen til en kommende afmatning har Cervogruppen langt fra lukket ned for investeringerne.

Et stort område i Rødovre, Islevhave, er ved at blive bebygget med 73 rækkehuse, som virksomheden selv vil leje ud. På samme område har fynboerne udviklet et projekt med 117 udlejningslejligheder, som er solgt til en aarhusiansk investor, der igangsætter byggeriet til nytår. Dermed kommer hele Islevhave, som Cervo har udviklet fra bunden, til at bestå af i alt 190 boliger.

Byggeriet opføres af fynske virksomheder. Tømrerfirmaet Carsten Knudsen, Ringe, er hovedentreprenør på byggeriet, og entreprenøfirmaet Hans H. Pedersen i Gislev laver vej og kloak. Når de er to firmaer er færdige i Rødovre, rykker de videre nordpå.

Stort projekt på vej i Odense

Ved Espergærde vil Cervo bygge på en 31.000 kvadratmeter stor grund, der formentlig kommer til at rumme 100-200 boliger. Det er ikke afgjort, om de skal sælges videre med det samme, eller om koncernen vil beholde dem.

- Vi har en meget solid økonomi og en rigtig god likviditet. Derfor er vi frit stillede til at træffe den mest gunstige beslutning undervejs. Den fleksibilitet giver os en meget stor fordel, siger Henning Borup.

Også på hjemmebanen i Odense har firmaet købt jord ind, men det er til et meget langsigtet projekt, som direktøren ikke kan fortælle om endnu. Til gengæld vil han gerne fortælle, at virksomheden har færdiggjort endnu en boligpark i Odense - denne gang i Bullerup. I forvejen udlejer firmaet boliger i blandt andet Skibhusparken, Hjalleseparken og Paarup Have i byen.

Prisstigninger giver stort overskud

Omkring 10 millioner kroner af årets store overskud stammer fra udlejning af boliger. Et næsten lige så stort beløb kommer fra projektudviklingen, og de finansielle poster har givet seks millioner kroner i overskud.

De helt store positive beløb i årets resultatopgørelse kommer fra reguleringer af gæld og ejendomme. Kort sagt er markedsprisen på ejendomme steget, og det har gjort Cervogruppens bygninger 27 millioner kroner mere værd - heraf er 18 millioner kroner allerede realiseret ved salg af ejendomme efter regnskabsårets afslutning. Desuden giver en sikring af renten en stor indtægt på 16 millioner kroner i 2016/17.

Selv om Cervogruppen ejer mange ejendomme og projekter, har den ikke store renteudgifter. Virksomheden kører en meget konservativ kurs, hvor den kun optager realkreditlån og ellers klarer al byggefinansiering ud af egen kasse.

Denne indstilling betyder også, at den sidste år stort set nåede sit mål om en soliditet på 30 procent.

- Det er et højt niveau i vores branche, men vi vil gerne have den styrke, som det tal udtrykker. Det er et godt tal at vise til realkreditselskaberne, når vi låner penge af dem, siger Henning Borup.

- Med vores kapital kunne vores vækst godt have været 5-10 gange større, hvis vi havde optaget mere gæld. Men det har vi valgt ikke at gøre. Det er helt bevidst, og det er nok en lidt gammeldags indstilling, men den har betydet, at vi er kommet stærkt igennem kriseårene, siger han.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.