På flere måder kan Birte Holmgaard sørge for, at ingen i Føns skal fryse til vinter

Føns: Ingen skal fryse til vinter. Ikke hvis de har været forbi Birte Holmgaards hjem i Føns.

Det første, man ser fra vejen, er således et stort skilt, hvorpå der står "Føns Garn". Det andet gemmer sig lidt bedre, men fylder langt mere. Men først skal vi en tur ind i den gamle svinestald, der nu er forvandlet til et garnmekka.

Her kan garnentusiasten finde lige, hvad det skal være. Som det er med så mange andre ting, der får en levetid, så er det også sådan med garnmoden. Den går op og ned, og lige for tiden er det uld, som det strikkende folk vil have. Og Mohair er på vej igen, spår Birte Holmgaard. 

Til gengæld ligger der noget farvestrålende og strittende garn, som var moderne for nogle år siden. Det fik hun bestilt lidt vel rigeligt hjem af, men nu er der ingen, der vil strikke af det.

Glæden ved at kunne tilbyde de lokale fjernvarme opvejer bestemt de gener, der er ved det.

Birte Holmgaard, Føns.

Holder af turisterne

Der er dog mange faste kunder i Birte Holmgaards garnbutik, selvom den ikke har nogle faste åbningstider. Der er også så meget andet, der skal passes, når man er pensionist, fortæller hun. Så garnbutikken er åben, når Birte Holmgaard er hjemme.

- Men jeg holder meget af turisterne, siger hun. Dem er der nemlig rigtig mange af i Føns om sommeren. Nordmænd og tyskere især, fortæller hun.

Og hvis man ikke selv mestrer strikkepindene, så gør Birte Holmgaard det gerne for én. Hun tager imod bestillinger, men hvis man ønsker sig en varm trøje, så skal man lige indberegne leveringstiden, der ligger på 3-4 uger. Og så tager hun, udover garnprisen, et symbolsk beløb for at strikke blusen.

Fjernvarmen i laden

Men nu ud til laden bag butikken, hvor der ligger et stort, men stille monstrum, som også bidrager med varme. Det er såmænd fjernvarmen, der ligger der og snurrer.

Anlægget bringer varme ud til 44 husstande i byen, og det er faktisk en stor glæde at kunne være behjælpelig med den slags, siger Birte Holmgaard.

- Det har ligget her i to år, og vi er så stolte af det. Det var godt, at det kunne lade sig gøre at få det hertil, forklarer hun.

En gang i mellem kommer der lidt røg om gårdspladsen, men det er også den eneste gene, der er ved at have fjernvarmeanlægget i sin gamle lade.

- Glæden ved at kunne tilbyde de lokale fjernvarme opvejer bestemt de gener, der er ved det, siger en glad Birte Holmgaard.

  • fyens.dk