Jakob Rønn Hansen fra Strib er en målrettet 17-årig. Han vil være professionel tennisdommer, og det er en drøm, som er så tæt på, at han nærmest kan række ud og røre ved den.

Strib: Nogle drømmer om at blive professionel fodboldspiller, andre om at blive kendt musiker. 17-årige Jakob Rønn Hansen drømmer om at blive professionel tennisdommer.

Men modsat mange andre, som drømmer om en karriere inden for noget bestemt, så er teenageren fra Strib allerede i gang med at realisere sin drøm. Og den er endda realistisk. For der findes ikke ret mange af hans slags.

Men det er et utaknemmeligt job, for der er altid nogen, der er utilfredse. Det er forældrene til nogle af de tennisspillere, jeg dømmer, der råber og mener, at jeg har dømt en bold ude, selv om den var inde.

Jakob Rønn Hansen, 17-årig tennisdommer

- Det fangede mig ikke så meget at spille tennis, men det fangede mig at dømme, siger den 17-årige tennisdommer, der er ud af en meget tennis-glad familie. Han har tre tennisspillende brødre, og hans far er formand i Strib Tennisklub.

Jakob Rønn Hansen har allerede været på flere kurser, og for kort tid siden var han meddommer i en landsholdskamp mellem Danmark og Sydafrika.

- Man skal bygge sig op. Fra de små turneringer og til Grand Slams. Det er drømmen at havne i Wimbledon, siger tennisdommeren, der ved, at det kræver omkring 250 rejsedage om året at være professinel dommer.

- Men det kunne være sjovt at prøve, siger han.

Jakob Rønn Hansen er én af de yngste tennisdommere, der findes. Han kender kun én anden fra Danmark på sin egen alder - resten kommer fra udlandet, hvor de også kun er en lille skare.

Må stå fast

Der findes to slags dommere i tennis: Linjedommer og stoledommer. Jakob Rønn Hansen bliver uddannet til at være begge dele.

- Men det er et utaknemmeligt job, for der er altid nogen, der er utilfredse. Det er forældrene til nogle af de tennisspillere, jeg dømmer, der råber og mener, at jeg har dømt en bold ude, selv om den var inde, forklarer han.

Så i en tidlig alder har den unge tennisdommer lært, at han må stå fast på sine egne beslutninger. For når han først har dømt en bold inde eller ude, så er det sådan, det bliver. Ingen diskussion.

- Det kan jeg bruge til meget. Også i klassen, når vi diskuterer et eller andet. Så står jeg fast på det, jeg mener. Man lærer sig selv bedre at kende, siger han.

Plan A og plan B

Jakob Rønn Hansen går i 1.g på Middelfart Gymnasium, og han har meget bevidst valgt, at han skal have en grunduddannelse inden for andet end tennis.

- Min plan B er, at jeg gerne vil noget med musik. Eller også på politiskolen, for jeg skal have en "back up". Lige nu dømmer jeg mest i weekenderne og i ferierne. Hvis jeg fik muligheden for at dømme en Grand Slam-turnering, der varer en måned, så sagde jeg ja, siger han.

Ønsket om at blive professionel tennisdommer er meget stort, og heldigvis har Jakob Rønn Hansen også de rette evner.

Han er allerede på vej mod sit mål, og han regner med at kunne leve af sit dommer-arbejde om ganske få år. Når han er færdig med gymnasiet, tager han nemlig et sabbatår, som kommer til at stå i boldsportens tegn, så han kan give sig fuldt ud til sin drøm om tennisdommer.

I første omgang skal han dog have udfyldt ansøgninger til forskellige turneringer i verden, og bliver han bedt om at komme og dømme der, så er han mere end godt i gang med den kommende karriere, vurderer han.

  • fyens.dk