Sådan kan det løses

Middelfart Byråd giver penge til ungdomsrådet for at få de unges stemmeprocent til at stige. Erfaringerne er positive, siger borgmesteren, som er sikker på, at indsatsen får flere unge ind i stemmeboksen.

I Middelfart er det de unge, der skal få andre unge til at stemme til kommunalvalget.

Middelfart Byråd afsatte i forbindelse med budgettet for 2017 50.000 kroner, som det lokale ungdomsråd har fået til at gøre en ekstraordinær indsats for at få unge til at bruge deres stemmeret til valget.

Ifølge Anders Bo Thorsted, der er afdelingsleder i Middelfart Ungdomsskole, bliver der lavet tre forskellige tiltag.

- Dels laver de en kampagnefilm, der skal få unge til at stemme. Den bliver delt på forskellige sociale medier. Dels laver de pop ups rundt omkring på uddannelsesinstitutionerne, hvor de kommer forbi med flyers og måske en kop kaffe og et bolsje. Og så har de lavet tre arrangementer på Ungdomshuset Walker - en standup-aften med politisk standup, en debataften hvor samtlige politiske partier er inviteret til at deltage i en debat, og sidst, men ikke mindst, så holder de en valgfest, fortæller Anders Bo Thorsted.

Flere stemte i 2013

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Emilie Torp Henriksen, der er formand for Middelfart Ungdomsråd, men borgmester Johannes Lundsfryd (S) er begejstret for tiltaget:

- Vi kan se, at antallet af unge, der stemmer, er blandt de laveste i vores befolkning. Når de lige er fyldt er 18, er der mange, der stemmer, men i årene efter falder de fra. Det kan der være mange årsager til, men for at vi ikke skal famle alt for meget i blinde, har vi henvendt os til de rigtige eksperter - de unge selv - for at høre, om de kan hjælpe os med at få de unge til at stemme, forklarer Johannes Lundsfryd.

Byrådet afsatte også penge til et lignende initiativ ved valget i 2013, og selvom Johannes Lundsfryd ikke har nøjagtige tal på, om indsatsen har hjulpet, er han ikke i tvivl om, at det har den.

- Der er flere unge, der har stemt, konkluderer borgmesteren, der henviser til, at den generelle stemmedeltagelse steg væsentligt i 2013.

I Middelfart Kommune var stemmeprocenten ved kommunalvalget i 2009 69,2. I 2013 var den på 76,97.

  • Skovrider_Henrik_(2015)_016

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Middelfart, hvor jeg blandt andet dækker det politiske liv og kommunens udvikling.

Mere om emnet

Se alle
Ekspert forudser lavere valgdeltagelse

Ekspert forudser lavere valgdeltagelse

National kampagne: Flere skal stemme 21. november

National kampagne: Flere skal stemme 21. november