Assens Kommune sætter pris på velbevarede huse. En lægebolig fra Tommerup St. løb med den i år.

Tommerup St. - Assens Kommune benyttede Akitekturens Dag mandag til at præmiere et velbevaret hus. Et hus, hvis historie, der er blevet værnet om, siden det blev bygget som bolig og konsultation for læge Kristiansen fra Skallebølle i 1928. 

De seneste 39 år er det også en læge, Søren Olsen, der har boet der sammen med sin hustru billedkunster Lotte Olsen, og i foråret solgte de til endnu et lægepar, Maria Sternberg og Thomas Øhlenschlæger. De har dog deres arbejde andetsteds og har ingen planer om at drive praksis fra huset, som de tre forrige ejere har gjort - men - og det var nok så vigtigt for Lotte og Søren Olsen - de har lige så stor respekt for dets historie, som de tidligere ejere har haft.

Det havde de forvisset sig om, før de sagde ja til at sælge. Maria Sternberg og Thomas Øhlenschlæger var flyttet ind i et lejet hus i Tommerup, mens de ledte efter det hus, de gerne ville have. Og det var da Maria Sternberg opsøgte Søren Olsen, at kontakten blev skabt.

Med præmieringen følger en kobberplade og et indrammet foto af huset.

 

Arkitekten en gåde

Bygningsbevarings- og Arkitekturudvalget, der er sammensat af fagpersoner og de to byrådspolitikere Poul Poulsen og Rie Nielsen, havde denne gang modtaget tre indstillinger. Huset på Svanevej 8 blev valgt netop fordi, der er værnet om alle dets oprindelige kvaliteter. Selv haven står, som den altid har gjort, og som den blev anlagt af havearkitekt Peter Vad fra Odense med undtagelse af de træer, som storme har taget.

Hvem, der har slået stregerne til Svanevej 8, står hen i det uvisse, selv om Lotte Olsen har været udført noget af et detektivarbejde for at finde ud af det. End ikke et uventet besøg af den oprindelige bygherres børn og børnebørn for fire år siden bragte dem nærmere en opklaring.

250.000 til renovering

Sidste års pris gik til den tidligere præstegård i Søllested.

- Når vi gør det tredje gang næste år, kan vi tale om en tradition, bemærkede Poul Poulsen, som er en af initiativtagerne til dette fokus på kulturarven, ved prisoverrækkelsen.

Udover præmieringen af bevaringsværdige huse har udvalget også årligt 250.000 kroner til rådighed, som udbetales i støtte til renovering af bevaringsværdige huse med op til 25 procent af udgiften. Pengene kan føres videre fra år til år, så der i år har kunnet uddeles mellem 400.000 og 450.000 kroner fra den konto.

  • Wolf_Lise

    Af:

    Journalist, Assens-redaktionen. Arbejder p.t. mest med miljø, infrastruktur, planlægning. Før redaktionerne i Assens og Tommerup fusionerede i forbindelse med kommunalreformen var jeg på Tommerup-redaktionen, hvor jeg beskæftigede mig med alle stofområder. Bor i Tommerup St.