Lørdagens ulykke i Langeskov har givet stof til eftertanke hos flere gaderæsere. Nogle vil aldrig mere køre ræs, andre intensiverer kampen for en lovlig bane.

Langeskov: Han stod forrest i rækken, da en 39-årig vanvidsbilist lørdag nat pløjede ind i en forsamling af biler og mennesker på Mariesmindevej i Langeskov. Nu ligger han med åbent benbrud og en brækket ankel på OUH.

Jonas Rowell Wright Hansen var én af de hundredevis af bilglade unge, som var samlet i industrikvarteret efter at have kørt gaderæs i Odense tidligere på aftenen:

- Jeg rækker ind i bilen efter min mobiltelefon, da jeg ser en bil komme kørende imod os i fuld fart. Jeg når lige at tænke, det går galt, og så når jeg ikke at tænke mere, før jeg vågner op i ambulancen på en båre, fortæller han.

Ulykken ifølge Fyns Politi

Natten til søndag omkring klokken 01.30 kørte en 39-årig mand fra Langeskov-området ind i fire mennesker og syv biler i industrikvarteret på Mariesmindevej i Langeskov.


Over 100 mennesker var forsamlet på stedet efter at have kørt gaderæs i Odense tidligere på aftenen.


Flere biler holdt parkeret, og folk stod og snakkede, da gerningsbilen kom kørende med en hastighed på over 100 km/t. Føreren rammer en bil, der holder parkeret i højre side af vejen, samtidig med at den første fodgænger snittes af bilen. Gerningsbilen rammer herefter en bil, der kører i samme retning. Denne bil slynges mod venstre over i to parkerede biler og rammer yderligere to fodgængere. Gerningsbilen slynges til højre og rammer her to parkerede biler og en fodgænger.

De fire tilskadekomne er mænd i alderen 18, 18, 19 og 25 år. Alle har pådraget sig brud på benene, den 25-årige åbent benbrud og hovedtraume. Alle er uden for livsfare.

Føreren af gerningsbilen er anholdt og sigtes for spirituskørsel, kørsel i narko/medicinpåvirket tilstand, kørsel i frakendelsestiden, straffelovens §252 om i grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde at have forvoldt nærliggende fare for nogens liv eller førlighed samt straffelovens § 249 om betydelig uagtsom legemsbeskadigelse under skærpende omstændigheder.

Forud for uheldet havde der været et skænderi mellem den anholdte og hans kæreste et andet sted. Den anholdte forlod stedet i bil, og da han bemærkede den forsamlede gruppering besluttede han sig for at vise flokken "hvordan man kørte bil."

Manden er nu varetægtsfængslet indtil den 16. oktober.

I nærheden stod Jacob Rasmussen, som så det hele:

- Det er noget af det værste, jeg har oplevet i mit liv. Jeg hørte bare nogen, der råbte: Pas på, og så kigger jeg til venstre og ser en bil, der kommer i meget høj fart imod os. Min ene kammerat står til venstre for mig, den anden til højre, da bilen kører ind i den pick-up, vi står ved. Derefter er alt bare kaos. Folk skriger og råber. Det var ligesom, man ser det på film. Den ene lå bevidstløs på jorden, med blodet sivende fra hovedet. Den anden havde åbent benbrud. Jeg troede faktisk ikke, de overlevede, og jeg gik nok lidt i panik, fortæller han.

Skræmt fra vid og sans

Jacob Rasmussen er én af arrangørerne bag. Det samme er ejeren af den pick-up, som blev ramt ved ulykken. Han ønsker ikke sit navn frem, men har været i kontakt med de unge, som kom til skade:

- Vi har snakket med alle de tilskadekomne, og de har det trods omstændighederne fint. Ingen er i livsfare, men to af dem har lige minimum et halvt års genoptræning foran sig, siger han og fortæller i øvrigt, at ulykken har givet stof til eftertanke.

- Den ene vil i hvert tilfælde ikke komme mere. Han er skræmt fra vid og sans. Det er gået op for folk, hvor store kræfter man står med. At det nærmest er farlige våben, vi kører rundt i.

Jonas Rowell Wright Hansen er også rystet:

- Jeg har virkelig fået respekt for fart. Det her vil jeg aldrig nogensinde udsætte nogen for. Han har ramt rigtig mange mennesker for livet. Det er helt vildt, at han kan få sig selv til at køre sådan, siger han.

Vil gerne være lovlige

Alle kæmper nu mere end nogensinde for et lovligt alternativ. De har oprettet Facebook-gruppen: "Lovlig Street Race Bane i Odense," hvor der samles opbakning til at gå videre med planerne.

- Vores største ønske er en sikker bane at køre på, så det her ikke kan ske igen. Hvor vi kan være i fred og køre uden, at der kommer sådan én forbi som i lørdags, fortæller Jacob Rasmussen.

Igennem årene er problemet vokset, da stadig flere biler og mennesker er kommet til, når der afholdes ræs i Tietgenbyen eller på Mariesmindevej i Langeskov. Arrangørerne går altid højt op i sikkerhed.

- Vi kan ikke løbe fra, at det er ulovligt, men vi gør, hvad der skal til, for at det er sikkert. Vi har altid nogen i hver ende af banen, som holder øje med, om der pludselig kommer nogen udefra. Den eneste grund til, at der kunne ske sådan noget som i lørdags, var, at der ikke blev kørt derude den dag. Vi havde ikke nogen ude på posterne, fortæller Jacob Rasmussen.

Fællesskabet trækker

Efter ræset i Odense kørte de mange bilentusiaster til Langeskov alene af pladsmangel.

- Der var så mange mennesker på McDonalds ved Rosengårdscentret, at vi ikke kunne være der. Det var rent kaos, fortæller Jacob Rasmussen.

Han ærgrer sig over de mange misforståelser, vanvidsbilistens handlinger lørdag har skabt.

- Nu bliver der skabt en shit-storm imod os. Men vi er altså hverken alkoholiserede, narkomaner eller dybt kriminelle. Vi er helt almindelige mennesker fra A til Z med en fælles hobby. Jeg er førstemand i det transportfirma, jeg arbejder i, andre er familiefædre, nogle har deltidsjobs, andre har ikke. Grunden til at jeg er med, er ikke for gaderæsets skyld, men for den familie-følelse, der er derude. For mig går Striben Odense ud på et sammenhold med de personer, der har den samme hobby som mig.

Hvornår Jonas Rowell Wright Hansen kommer på benene igen, ved han ikke:

- Jeg har været til røntgenscanning i dag og venter svar i morgen, siger han.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Kerteminde-redaktionen med ansvar for både de yngste og de ældste. Det vil sige kommunens daginstitutioner, skoler, socialt udsatte børn og unge samt ældreplejen.

Mere om emnet

Se alle
2
Uden kørekort og med sprit i blodet: Vanvidsbilist dømt for at påkøre gaderæsere

Uden kørekort og med sprit i blodet: Vanvidsbilist dømt for at påkøre gaderæsere

Fire unge kørt ned i Langeskov: Det siger de på facebook

Fire unge kørt ned i Langeskov: Det siger de på facebook

7
Skulle vise sig efter brud med kæresten: Fire unge kom til skade i uheld

Skulle vise sig efter brud med kæresten: Fire unge kom til skade i uheld