Både Michael Gøtze og Roger Buch mener, at borgmester Søren Steen Andersen har handlet forkert ved at omtale en aktindsigt på Facebook, inden borgeren har modtaget den.

Assens: - Han er gået for tæt på i den konkrete aktindsigtssag, inden den er afgjort.

Sådan lyder vurderingen fra Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, om Assens Kommunes borgmesters, Søren Steen Andersens (V), omtale af en aktindsigts-anmodning tre dage før, Jørgen Laustsen fra Tommerup St., der anmodede om aktindsigt, selv modtog den.

- Borgmesteren skal holde sig fra at gå ind i en konkret aktindsigtssag, som ikke er færdigbehandlet. Det er lidt uklart, om borgmesteren er ved at afgøre sagen, når han omtaler den på Facebook, og det kan være et problem.

- Han kan dog godt gå ud via Facebook og komme med en melding om selve forløbet om skolestrukturen, og vi i Venstre har bestemte holdninger i forhold til skolestrukturen. Derfor er han ikke afskåret fra at tale om det, men han kobler det op på en konkret sag, som ikke er afgjort endnu. Det skal han afholde sig fra, er min vurdering, siger Michael Götze.

- Man kan godt forstå udsagnet på Facebook sådan, at han selv er klar over problemet. Han har indbygget en lille undskyldning, da han skriver, at "borgeren selvfølgelig vil få sit svar på (det) ad de officielle kanaler". Det tyder på, han er klar over, at han er for hurtigt ude. Og man kan godt forstå den pågældende borger, der undrer sig over, at vedkommende ikke har fået noget at vide, før borgmesteren går på Facebook, siger Michael Gøtze.

Stiller andre svagt

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er enig med Michael Gøtze i, at Søren Steen Andersen har trådt ved siden af i denne sag.

- Jeg mener, borgmesteren træder klart ved siden af, når han kommenterer en aktindsigt. Dels fordi borgeren jo er i sin gode ret til at søge aktindsigt, uden at omverden får det at vide, og dels ved at borgmesteren får en klar fordel i den offentlige debat ved at være i offensiven.

- Det er efter min vurdering en urimelig udnyttelse af information, som borgmesteren får via sin post, og som stiller borgeren og andre politikere svagt, siger Roger Buch.

Anmodningen om aktindsigten står desuden registreret på Assens Kommunes postliste den 28. august.

- Hvis borgeren først tre dage efter Facebook-omtalen får besked om udfaldet, så er det jo stadig en verserende sag på det tidspunkt, hvor borgmesteren nævner den. Derfor gør det ingen forskel, om den står på postlisten eller ej, siger Michael Gøtze.

Roger Buch tilføjer:

- Den ændrer lidt, fordi andre politikere så kan se det og eventuelt spørge til det. Men det er lidt teoretisk, da der ikke er mange politikere, som sidder og følger postlister - formentlig ingen. Så jeg mener stadig, borgmesteren bruger sin særlige viden til at vinde en fordel. Han burde efter min mening vente og se, om der overhovedet kommer en offentlig debat, inden han kommenterer. Men det er formentlig fuldt lovligt.

Sociale medier er en faldgruppe

At Søren Steen Andersen omtaler aktindsigten via Facebook, inden den er færdigbehandlet, viser en stadig større problemstilling i forhold til de sociale medier, som man ikke havde for år tilbage.

- Vi er inde i den problematik, at man kommunikerer om mange ting på en anden måde, end man gjorde for få år siden. Der er meget kort afstand ved at kommunikere via Facebook, og det er nemt. Når man kommunikerer via Facebook, skal man være ekstra opmærksom på, der er nogle juridiske regler.

- For konkrete sager skal være færdigbehandlet, før man begynder at omtale dem. Borgeren skal være den første, der får svar på, om man får aktindsigt eller ej, siger Michael Gøtze og uddyber:

- Den skal behandles færdigt, før en borgmester kan gå ud på den måde og omtale den konkrete aktindsigtsbegæring. Derfor går han over grænsen og skulle have holdt sig fra det.

  • Jensen_Claus_Bøge_(2015)_013

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyens Stiftstidende i Assens, hvor jeg skriver om stort og småt i hele kommunen. Samtidig har jeg fokus på det digitale på redaktionen. Tidligere har jeg arbejdet hos Ekstra Bladet og Metroxpress.

Mere om emnet

Se alle
1
Borger føler sig krænket: - Det er ikke en borgmester værdigt

Borger føler sig krænket: - Det er ikke en borgmester værdigt

4
Borgmester er ikke enig med eksperterne: - Det er en storm et i glas vand

Borgmester er ikke enig med eksperterne: - Det er en storm et i glas vand