Samråd

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er kaldt i samråd om problemet med udvisningsdømte kriminelles meldepligt. Danny Abdalla-sagen er et eksempel på de alvorlige konsekvenser, det kan få, når udvisningsdømte blæser på meldepligten, mener Tr

Meldepligt: Problemet med kriminelle udvisningsdømte udlændinge, hvor udvisningen ikke kan gennemføres på grund døds- eller torturrisiko i deres oprindelige hjemlande, udløser nu et samråd med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om sagen.

Det skyldes, at de pågældende efter afsoning i stort omfang ikke overholder den meldepligt til danske myndigheder, som de er pålagt, så længe deres udvisning ikke kan gennemføres. En ny og omfangsrig sag mod den to gange udvisningsdømte Danny Abdalla, der i halvandet år ignorerede sin meldepligt, er et eksempel på, hvilke uhyrlige konsekvenser, det kan få, når udviste udlændinge blæser på reglerne. Det mener Trine Bramsen (S), som via Folketingets retsudvalg har kaldt Inger Støjberg i samråd.

Samråd

Trine Bramsen (S) har indkaldt integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) i samråd om kriminelt udviste udlændinge, der ignorerer, meldepligt.Samråds-begæringen har denne ordlyd:

"Ministeren bedes redegøre for, hvad ministeren agter at gøre ved stigningen i antallet af kriminelle udlændinge, der ikke overholder meldepligten - herunder muligheden for at tildele fodlænker i forbindelse med udvisningsdom."

- Danny Abdalla er langtfra den eneste, men hans sag viser problemets omfang. Der er nogle, der griner os lige op i ansigtet, og det skal de ikke have lov til. Med de seneste stramninger er det også blevet muligt at dømme de kriminelt udviste til at blive iført fodlænke. Den mulighed ser jeg gerne blive taget i anvendelse meget tidligt i forløbet, faktisk gerne allerede, når der falder dom i en straffesag, hvor der sker udvisning, siger Trine Bramsen, der også sidder i Udlændingegeudvalget.

Dilemmafyldt problem

Det samme gør Venstres Jan. E. Jørgensen. Han erkender problemet med kriminelle, der blæser på meldepligten, men ser ikke muligheden for snuptags-løsninger.

- Det er på alle måder dilemmafyldt. Udlændinge, der begår alvorlig kriminalitet, har forspildt deres chance for at bo her, men hvis vi sender dem hjem med risiko for, at de udsættes for tortur og dødsstraf, kan vi som land gøre os medskyldig i, at et menneske dør. Samtidig kan man nogle gange tvivle på, om de virkelig er i fare. Hvis vi følger den tvivl og sender dem hjem, og jeg så en dag ser billedet af for eksempel Danny Abdalla, som jeg bestemt ikke har fjerneste sympati for, dingle i en galge, vil jeg ikke synes, det er smart.

- Brud på meldepligten er også en udfordring. Vi kan jo ikke bare smide dem i fængsel på livstid for noget, vi ikke giver livstid for. Der skal være proportionalitet mellem lovovertrædelse og straf. Som politiker kan jeg heller ikke stille mig til dommer over, om politiet gør nok for at finde og anholde dem. Det er en politimæssig, ikke en politisk, opgave at vurdere, hvordan man bedst bruger ressourcerne. Vi har et problem uden nemme løsninger, siger Jan E. Jørgensen.

Enhedslistens Rune Lund sidder også i både Retsudvalget og Udlændingeudvalget og er tilsvarende rystet over Abdalla-sagen

- Det er forfærdelig og stupidt afstumpet kriminalitet. Jeg tror, alle bliver forargede og har lyst til at sende ham til Månen. Men når vi er allermest forargede, skal vi huske på, at vi lever i et retssamfund. Vi skal overholde menneskerettighederne, det er alle enige om, og vi er også enige om, at vi ikke frihedsberøver folk uden dom. Og hvad angår meldepligten, som så står tilbage, så er politiet allerede udstyret med det værktøj, der er brug for. Det er et spørgsmål om at bruge det konsekvent og skride til anholdelse, når de går over reglernes grænser. Så er resten op til domstolene, for eksempel at sende de pågældende i fængsel, siger Rune Lund.

Ingen grund til meldepligt

Josephine Fock fra Alternativet sidder også i begge udvalg. Hun ønsker at gå en helt anden vej,

- Når de ikke kan udvises, er der ingen grund til at give dem meldepligt. Så synes jeg, man skal erkende, at de har udstået deres straf og skal bo her, og så skal indsatsen rettes mod at få dem integreret i samfundet. Hvad angår dem, der begår ny kriminalitet, er det indlysende, at de som alle andre kriminelle skal anholdes og strafforfølges siger Josephine Foch.

Det synspunkt er SF's retsordfører, Karsten Hønge, lodret uenig i:

- Det er en naiv laden-stå-til-holdning. Det er spild af ressourcer at forsøge at integrere nogen, vi vil af med. De skal vide, at vi ønsker dem ud af landet. Så der skal holdes øje med dem, og de skal anholdes, så snart det er muligt, når ikke de overholder deres meldepligt. Den mulighed skal udnyttes til sidste komma. Ellers breder der sig den opfattelse - og det er det, tror jeg, der er sket - at man bare kan bryde reglerne, for der sker alligevel ikke noget ved det.

Peter Skaarup (DF), også medlem af begge udvalg og formand for Retsudvalget, er på linje med Hønge i denne sag.

- Grundlæggende skal disse mennesker sendes hjem, og de begrænsninger, der her ligger i den europæiske menneskerettighedsdomstol, skal vi udfordre, når Danmark til november overtager formandskabet i Europarådet. Derudover er der ikke så meget andet at sige, end at meldepligten skal håndhæves. Politiet skal sikre, at disse mennesker anholdes straks, de ikke opfylder meldepligten, siger Peter Skaarup.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.

Mere om emnet

Se alle
5
Bandeleder på tålt ophold: Anklages for stribe af lovbrud

Bandeleder på tålt ophold: Anklages for stribe af lovbrud

Forsvarer for bandeleder: Forvaring er den værste sanktion

Boede hos bandeleder: Har aldrig set ham gøre noget kriminelt