Fredag eftermiddag slog keramikmuseet i Middelfart dørene op til en ny udstilling med figuriner, som designer og forfatter Jim Lyngvild bidrog personligt til.

Middelfart: - Jeg er meget, meget stolt over at få lov til at åbne den her udstilling, og nok mere end I aner, sagde Jim designer, forfatter og modekommentator Jim Lyngvild, da han indtog talerstolen på Clay sent fredag eftermiddag, hvor han var blevet inviteret til at både at bidrage til og åbne keramikmuseets nye udstilling "Figurinens Fortællinger - fra det fornemme til det folkelige".

Den mere end 500 gamle keramikgenre, som er blevet produceret i Danmark siden 1700-tallet, er med tiden gået fra være fornemt bordpynt, der var forbeholdt Kongen, adelen og det bedre borgerskab, til at være overkommeligt at anskaffe sig til hjemmet for de fleste.

Udstillingen formidler med andre om figurinegenrens fortolkning og ændring over tid - både hvad angår motivet, størrelsen, teknikken og dens status.

- Men det handler ikke kun om figurinens udviklingshistorie (fra det fornemme til det folkelige, red.), men også om de individuelle fortællinger, som figuriner formidler i mere folkelig forstand, lød det fra museumsdirektør Pia Wirnfeldt, som indtog talerstolen først.

Herfra påpegede hun, at der i dag næppe er nogen i landet, der ikke selv ejer eller har en historie, der knytter sig til en figurine. Og netop derfor havde museet inviterede en håndfuld personer til at bidrage til udstillingen med deres egne personlige figuriner og fortællingerne, som knytter sig dertil - heriblandt Jim Lyngvild, som udnyttede sin taletid til at understrege vigtigheden af at bruge sin kreativitet og dele den med omverdenen.

- Min vigtigste læring i livet er, at man skal huske at se, og hvis man ser noget godt, skal man løfte det, puste støvet under vingerne og lade dem eller det flyve vidt. Man skal dele og være gavmild og hele tiden stræbe efter at nå nye højder for sig selv og sine omgivelser, sagde Lyngvild, som blandt også kom ind på, hvordan både han mor gennem hendes job i en antikvitetforretning, og hvordan en kreative dame på fritidshjemmet, hvor han havde sin gang som ung, lærte ham at udøve hans kreativitet og nyde den historiske kunst - som for eksempel figuriner.

Udstillingen "Figurinens Fortællinger - fra det fornemme til det folkelige" kan ses på Clay frem til den 9. september 2018.

  • Hansen_Anne_Vegeberg

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Middelfart, hvor jeg blandt andet dækker det politiske liv og kommunens udvikling - særlig på børn-, unge- og øvrige socialpolitiske områder.