De frivillige skraldsamlere "Rappenskralderne" eksisterer nu på fjerde år og kan konstatere, at Svendborg er blevet meget renere. De fem ældre damer har deres egen opskrift på, hvordan man får et lille initiativ til at gro.

Svendborg: Svendborgs fem "rappenskralder" har på under fire år samlet 2450 sække med affald, der var smidt langs vejene. De har brugt 4065 timer fordelt på alle årenes tirsdage, og de ældre damer er ikke blevet trætte af det endnu - tværtimod.

Det er en stor tilfredsstillelse at gøre rent i det offentlige rum, så det kan ses. I begyndelsen fyldte de 70-80 sække på en tirsdag. Nu er det kun 30, og det er endda over en længere strækning.

Rappenskralderne

Ide af Ingrid Marie Nielsen op til kommunalvalget 2013Etableret januar 2014

Gruppen består af Ingrid Marie Nielsen, Ruth Hansen, Inna Krat, Kirsten Nielsen og Ulla Hansen.

Hver tirsdag formiddag går damerne en tur med tang og poser og samler hensmidt skrald op fra gader og hegn.

To gange årligt mødes de med andre frivillige skraldsamlere med kommunen.

Hædret af Femina og Spar Nord samt nomineret til Den Sydfynske Initiativpris.

 

- Så det flyder altså ikke mere, som det gjorde dengang, siger initiativtageren 78-årige Ingrid Marie Nielsen.

Hun og de fire veninder, Ruth Hansen, Inna Krat, Kirsten Nielsen og Ulla Hansen, kender også godt 70-årige Nils Bennicke, som for øjeblikket går rundt og frisker byens gadeskilte op, så de bliver pæne og læsbare. Og som er blevet landskendt for sin bedrift i ugen, der gik.

- Det er rigtig godt, at han gør det. Han gik også og samlede skrald på et tidspunkt, siger Ingrid Marie Nielsen.

Vi gik altså bare i gang, og så fik vi efterfølgende et samarbejde med kommunen og Vand & Affald, som gav os poser, gribetænger, vogne og veste, efterhånden som behovet opstod.

Ingrid Marie Nielsen, Rappenskralde

Hendes ide med Rappenskalderne fik hun for fire år siden, og den har siden fået flere til at gøre det samme. Der er dukket skraldesamlere op i Stenstrup, på Tåsinge og der er også nogle borgere, der bare gør det alene. Ingrid Marie Nielsen håber, at skiltemaleriet også kan inspirere andre til at følge trop med Nils Bennicke, men en skudsikker opskrift på, hvordan man får gang i sådan en aktivitet, har rappenskralden ikke. Og dog:

Kaffeinvitationer

- Vi gik altså bare i gang, og så fik vi efterfølgende et samarbejde med kommunen og Vand & Affald, som gav os poser, gribetænger, vogne og veste, efterhånden som behovet opstod, siger hun.

Det var op til kommunalvalget 2013, at hun henvendte sig til byrådspolitiker Hanne Klit (S), for at høre, hvordan man kunne få borgerne til at være med til at holde byen ren og pæn.

- Hun foreslog, at jeg gik til Kontakt mellem Mennesker, og her fik jeg hjælp til at lave en annonce, hvor jeg søgte efter folk, der ville være med. Men efter tre måneder var der ikke en eneste, der havde reageret på annoncen. Så det er ikke måden at gøre det på.

- Sammen med min ungdomsveninde Ruth gik jeg bare i gang. Vi gik med hver en bærepose, og når den var fyldt, fandt vi en skraldespand og tømte den i.

- Og posen var fuld efter få meter, for den gang var der virkelig meget skrald, der lå og flød, supplerer Ruth Hansen, der som 79-årig er den ældste rappenskralde.

Senere kom flere veninder til, og de nu fem kvinder får masser af sympati allevegne fra.

- Der er så mange, der bakker op om os. Vi bliver budt på kaffe så forskellige steder som biblioteket, Danhostel, Mc Donnalds, Hotel Christiansminde, Fremtidsfabrikken, Frivillighedshuset. Vi har også været inviteret til at spise i rådhuskantinen, remser Ingrid Marie Nielsen op.

- Men jeg skriver op, hvor og hvornår vi er de forskellige steder, så vi ikke overrender dem, lyder det beskedent.

67 hundelorteposer

Rappenskralderne får tit henvendelser fra folk, der gerne vil være med, men de bliver henvist til at starte en gruppe selv eller forhøre sig hos myndighederne. For fem er dels et passende antal at gå ruter med, og dels fungerer gruppen rigtig godt socialt, som den er nu.

Skraldsamleriet er nu kommet i faste rammer med to årlige møder med kommunen, hvor der også deltager andre frivillige skraldsamlere.

- Der finder vi også ud af, hvor vi kan hjælpe, og hvad der er en opgave for Hede Danmarks folk, så vi ikke gør deres arbejde. De tager overvejende centrum, og der kommer vi så ikke, siger Ingrid Marie Nielsen.

De fem damer går især ved indfaldsvejene, Odensevej, Nyborgvej, Vestergade og lignende.

- For nylig tog vi for første gang Rantzausmindevej ved Kogtved. Der fandt vi 67 poser med hundelorte, som nogen havde smidt i hækken. Det var ikke så sjovt, fortæller hun.

Men der er masser af sjove historier om ting, de finder, når de kigger efter i hegn og buskads.

Damerne fandt en gang en hel masse østeuropæiske pengesedler, som banken dog ikke mente, var noget værd. Dem beholdt de som souvenir. Andre ting som pengepunge og kreditkort bliver afleveret til ejermanden.

- Jeg fandt en gang et gebis, og nogle gange finder vi cykler og andre store ting som møbler, fortæller Ingrid Marie Nielsen.

Men mest er det dåser, cigaretpakker, skodder, papir og plastik, der bliver proppet i sækkene.

Noget af det bedste og drivkraften for kvinderne er dog de mange positive tilkendegivelser, de får, når de går i deres gule veste og samler affald.

- Nogle gange er der bilister, der stikker en pengeseddel ud af vinduet og siger, det er til vores kaffekasse. En gang fik vi hver en buket blomster på mors dag fra en blomsterbinder. En af byens erhvervsfolk har to gange inviteret os til at spise frokost på Svendborgsund, og der er rigtig mange, der vinker og smiler, når de passerer os. Det gør os rigtig glade, siger Ingrid Marie Nielsen.

  • Gedde_Gitte_(2015)_035

    Af:

    Allround journalist med særligt fokus på krimi og erhverv

Mere om emnet

Se alle
2
Kommunen: Humørfyldte rappenskralder har en opdragende effekt

Kommunen: Humørfyldte rappenskralder har en opdragende effekt

Kommunen siger ja tak, men love og regler kan spænde ben

Kommunen siger ja tak, men love og regler kan spænde ben

Bedt om at stoppe: Skiltemaler kaldt til møde med kommunen

Bedt om at stoppe: Skiltemaler kaldt til møde med kommunen