HF og VUC Fyn Langeland har endnu ikke fået gang i skolens nye, to-årige hf-uddannelse, fordi den mangler ansøgere. Afdelingsleder tror på, at flere vil få øje på uddannelsen næste år.

Rudkøbing: I november sidste år fik HF og VUC på Langeland grønt lys til at åbne en to-årig hf-uddannelse - et hjertebarn, som der længe var blevet lagt kræfter i at få bragt til verden.

Kravet fra Undervisningsministeriet - det daværende Børne-, Undervisnings- og Ligestillingsministerium - var, at der inden for to-tre år skulle gå 40 elever på en årgang på uddannelsen, og det mente afdelingsleder hos HF- og VUC på Langeland Eva Söderberg godt, at man ville kunne leve op til.

To-årig hf halter

I november 2016 fik HF og VUC Fyn Langeland lov til at oprette en ny, to-årig hf-uddannelse i Rudkøbing.Kravet var, at der skulle gå minimum 40 elever på en årgang inden for to-tre år.

Allerede i november dødsdømte rektor på Svendborg Gymnasium Jesper Vildbrad projektet med det argument, at det i Svendborg kan være svært at finde 60 elever til en årgang, men afdelingsleder på HF og VUC på Langeland Eva Söderberg var mere optimistisk.

Det har nu vist sig ved uddannelsens første skoleår, at det ikke har kunnet lade sig gøre at finde 40 elever. Ved ansøgningsfristen i maj var der tikket syv ansøgninger ind, og selvom der er kommet flere henvendelser hen over sommeren, har skolen måttet droppe at oprette klasser. Var der kommet 20 ansøgere, havde det ellers været muligt at begynde med en enkelt.

Eva Söderberg håber dog på flere ansøgninger næste år, hvor hun regner med, at budskabet om uddannelsen er nået længere ud.

 

- Jeg vil gøre mit bedste for, at det kan lade sig gøre, sagde hun dengang til Fyns Amts Avis.

Da ansøgningsfristen meldte sig i maj i år, måtte hun dog se i øjnene, at for få elever havde trykket på knappen og lagt billet ind på en uddannelsesplads. På det tidspunkt havde kun syv unge valgt Langelands to-årige hf som førsteprioritet, og det giver stof til eftertanke hos afdelingslederen, der har svært ved at finde en forklaring på den manglende interesse.

- Vi har lavet en del reklame, men er nok ikke nået langt nok ud på øen. På folkeskolerne får eleverne allerede tidligt sammen med en uddannelsesvejleder lagt en uddannelsesplan, og vi har nok været for sent ude med budskabet, siger Eva Söderberg, der forklarer, at skolen ellers har sat hårdt ind med annoncer, plakater og åbent hus-arrangementer i foråret.

Kun syv tilmeldinger

De kun syv tilmeldinger betød, at man hurtigt måtte droppe at oprette bare en enkelt klasse. Selvom der har været flere henvendelser hen over sommeren, så antallet formodentlig har ligget på omkring 15, var det for risikabelt ikke at lade ansøgerne sige ja til deres andenprioritet i maj.

Hos Svendborg Gymnasium gættede Jesper Vildbrad allerede i efteråret på, at den nye, to-årige hf på Langeland ville komme til at vakle.

- Jeg kan sige så meget, at vi i forvejen har udfordringer med at finde 60 elever hos os i Svendborg til hf. Så 40 kursister hvert år vil blive en kæmpe udfordring for Langeland, sagde han til avisen i november.

Selvom han indtil videre har fået ret i sin spådom, får det ikke Eva Söderberg til at erkende, at uddannelsen kan være et urealistisk projekt.

- Sommetider starter man et tiltag op, som bare har en længere tilløbstid. Vi mente, at det var realistisk, fordi vi havde haft en del efterspørgsel året inden. Det var på den baggrund, at vi lavede vores ansøgning til ministeriet, siger hun.

Mangler at fange flere

Hun tror derfor på, at der stadig må være flere unge på Langeland, der mangler at lære den to-årige hf-uddannelse at kende, og en ny reklamerunde frem mod 2018 vil formodentlig få fat i de sidste kandidater.

- Jeg tror ikke, at den er blevet bekendt nok hos de unge. De sidder ikke absolut og læser Fyns Amts Avis eller Øboen, hvor vi har haft annoncer. Vi har naturligvis også brugt de sociale medier, men det er svært at vide, hvor de unge præcis er henne, forklarer Eva Söderberg.

Hun anerkender dog, at det for mange kan være mere attraktivt at gå på større uddannelsesinstitutioner i Svendborg, selvom det er en lidt længere tur med bussen.

- Hvis det er til Svendborg, de gerne vil, skal de naturligvis gøre det. Vi vil ikke have fat i nogen, som ellers ville til Svendborg, slet ikke - det er for dem, som måske bor nord- eller sydpå, og det af en eller anden grund er for langt for dem at bevæge sig videre, siger hun.

Udover den nye, to-årige hf-uddannelse rummer HF- og VUC Fyn Langeland hf-enkeltfag og 9. og 10. klasse.

  • Af: