! Hej Kjeld - jeg har set dine gode youtube-videoer med oliering og slibning.

Jeg har en køkkenbordplade af kirsebærtræ, men synes ikke, at den rødlige glød kommer tilbage af at give det olie. Har du nogle gode tips?

Venlig hilsen Martin Garfort

! Hej Martin - problemet er, at kirsebær ikke bare er kirsebær. Jeg mener: For nogle år siden var kirsebær en meget eksotisk træsort, som næsten ingen interesserede sig for - og i praksis var der ikke kirsebærtræ på markedet. Men så blev det moderne, og pludselig var der åbenbart kæmpemæssige skove af mægtige kirsebærtræer - hvor fa'en kom de lige fra?

Nå, men før i tiden var kirsebær en fornøjelse for folk med egen drejebænk - det var havetræer, og de havde en meget smuk rødligt gylden farve.

Men såvidt jeg har lagt mærke til, så har de "kommercielle" kirsebær, som man ser brugt i gulve, køkkenlåger og køkkenborde, ofte slet ikke samme intense og varme kulør, men er underligt grålig og kedelige. Og det får mig til at tænke, at det, som sælges som kirsebær, måske nok principielt ER kirsebær, men ikke af samme lødighed - og hvad gør man så? 

Man putter vel lidt farve i olien! Jeg ved, at der sælges olie til køkkenborde og tilsvarende, som er tilsat farve - mahogni, teak, egetræ og så videre. Om der også findes en olie til kirsebær, kan jeg ikke sige - men det er da et forsøg værd.

Læsere med egne erfaringer i denne øvelse må meget gerne lade høre fra sig: Hvad gør man, når bordpladen mister sin kirsebær-kulør?

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

  • fyens.dk