Antennen

Fornylig summede Rudkøbing af liv og glade dage. Der var Kulturdag/nat på programmet. Reformationsjubilæet blev fejret, der var middelaldermusik i porten ved Tingstedet, jazzband i Skovsgårds Økocafe, dansktop og gospel musik ved Superbrugsen. Langelands præster var på gaden i kjole og krave, og de lokale kunstnere udstillede i gågadens forretninger, Alfio Bonanno malede Luther, og til de lækkersultne var der 25 meter gratis "Luther-lagkage" kl 16! Og som om det ikke var nok, var der på Hine Amfiteater udstyrsstykke med heste, ryttere og levende musik. Ikke et øje var tørt, og Rudkøbing kunne med god samvittighed lægge sit hoved på puden ved aftenstide og tænke tilbage på en dag, hvor byen strålede og viste sig fra sin bedste side.

Sådan tegnede det dog ikke til at blive tidligere på året, da "kulturdagen" skulle arrangeres. Den lokale ildsjæl, der har startet "kulturdagen", kunne til Fyns Amts Avis fortælle, at han før sommerferien følte sig alene i arbejdet med at arrangere og efterlyste andre, der som ham ville brænde lidt for Rudkøbing og arrangementet. Det lykkedes jo heldigvis for Rudkøbing og "Kulturdagen",men udstillede også et problem, som er et af udkantens tilbagevendende, nemlig at de fastboende med tid, lyst og initiativ til at gøre noget kulturelt er, som man siger på engelsk, "few and far apart".

Foreninger, hvad enten det er sports-, borger-, eller jagtforeninger, har svært ved at få nye/unge menesker til at involvere sig i deres arbejde, og dermed har de svært ved at opretholde det liv, som deres forening ellers har været med til at levere i lokalområdet. Og ikke blot er det svært at tiltrække unge menesker til arbejdet i foreningerne, det er også svært at få blandet de lokale og tilflytterne.

Og når det er svært at få blandet de lokale med tilflytterne, får man hurtigt det problem, at der bliver dannet en verden, hvor tilflytterne bruger deres kræfter på nye tiltag, og de lokale prøver at holde liv i det, der var engang, og ingen af grupperne får fuldt udbytte af deres kræfter og visioner. Og det må da siges at være unødvendigt.

Men nu er der heldigvis lys forude. Langeland Kommune har vedtaget at formulere og efterleve en kulturpolitik. Og med kommunalvalget lige op over vil det da give mening, at få de opstillede politikere til at berette om, hvordan de ønsker, at kulturlivet på Langeland skal udvikle sig og leve.

For med "Kulturdagen 2017" fik Rudkøbing bevist, at der er lokale kræfter - både tilflyttere og lokale - som kan og vil gøre en forskel og få mange forskellige aktører til at forene deres kræfter til et fælles brag, men også gjort opmærksom på, at der skal være en kommunal vilje og energi, som disse kræfter kan trække på og føle sig hjulpet af.

Så ønsket fra denne skribent er, at kommunalvalget bliver et afsæt til en velformuleret kulturpolitik, som vil være med til at trække Langeland i en retning som alle, både tilflyttere og lokale, kan bakke fuldt og helhjertet op om.

 

  • fyens.dk