Region Syddanmark budget for 2018 er blevet vedtaget af alle partier på nær Enhedslisten, der er modstander af kravet om to procents mere aktivitet pr. år.

Bliv klogere på budgettet

40 ud af regionsrådets 41 medlemmer vedtog mandag aften driftsbudgettet for 2018. Kun Enhedslisten står udenfor.

6. september indgik de samme politikere aftale om budget-2018, som blandt andet indebærer etablering af skærmede afsnit på psykiatrisk afsnit i Svendborg, et nyt laboratorium til stamcelleforskning på OUH, og så forsvinder kravet om to procents produktivitetsstigning i hospitalets sundhedsydelser hvert år.

Produktivitetskravet er allerede fjernet fra flere af OUH's afdelinger som et forsøg i år, og det fortsætter altså i det kommende år.

- Vi får ikke et bedre sundhedsvæsen ved bare at skrue op for aktiviteten. Vi skal derimod bruge energi på at styrke kvaliteten og inddrage patienterne, så vi ved, hvad der er bedst for dem. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i, at en række afdelinger skal være fritaget for Christiansborgs krav om to procents øget aktivitet - også i 2018, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i en pressemeddelelse.

Men det er netop kravet om to procents mere aktivitet hvert år, som har fået Enhedslisten til at stemme imod budgetaftalen. Ifølge gruppeformand Vibeke Syppli Enrum er blot en tredjedel af afdelingerne fritaget for kravet.

- Men hvis de overskrider budgettet, skal pengene findes et andet sted, og der er stadig 66 procent, der skal spare de to procent. Hvad værre er, så er det besparelser oven på besparelser i den periode, jeg har været valgt ind, siger Vibeke Syppli Enrum, der sætter lid til, at kravet forsvinder i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

Mere fokus på fødsler

Blandt de nye tiltag er, at flere syddanske kvinder får tilbud om at føde ved en jordemoder, der har fulgt dem under hele graviditeten. Det sætter for eksempel Dansk Folkeparti pris på.

- Vi er godt tilfredse med, at der kommer mere fokus på fødselsområdet, og at Kendt Jordemoderordning bliver en større del af de tilbud, vi har, siger Thies Mathiasen, der er gruppeformand for Dansk Folkeparti.

Budgettet for næste år i Region Syddanmark er på 25,5 milliarder kroner.

  • Skovrider_Henrik_(2015)_016

    Af:

    Jeg er journalist og jourhavende på Fyens.dk.

Mere om emnet

Se alle
OUH glæder sig over nyt budgetforlig

OUH glæder sig over nyt budgetforlig

4
Budgetforlig i Region Syddanmark: Sparerunde skæres væk

Budgetforlig i Region Syddanmark: Sparerunde skæres væk