KOØJET

Passagerer på rederiet Hurtigrutens 11 skibe gik i land og rensede kyststrækninger. Nu bliver det til et midlertidigt kunstværk på Lofoten.

En svensker med et udslidt bildæk, en tysker med en forvitret pressening, en nordmand med rester af et fiskenet og en langelænder med et rustent jernrør ...

Eksempler på menneskefrembragt affald opsamlet på en norsk strand på tre kvarter.

Den nævnte lille håndfuld frivillige fra flere lande var en del af en gruppe på en snes sørejsende på sejlads med Hurtigruten langs Norges kyst. Denne gruppe fra passager- og fragtskibet Lofoten samlede i alt 88 kilo affald på en stenet kyst nær Finsnes lidt syd for Tromsø. Af de frivillige fra rederiets flåde af skibe i fart i norsk farvand, blev der fjernet i alt 1500 kilo affald fra de elleve udvalgte kyststrækninger nær anløbshavnene på ruten Bergen-Kirkenes-Bergen.

Også på kyster i det danske rigsfællesskab var rederiets sørejsende gæster i aktivitet. Ekspeditionsskibet Fram, der bl. a. sejler i grønlandsk farvand, deltog i sidste weekend i miljø-aktionen. På tidligere rejser i år har Frams besætning og passagerer samlet et halvt ton affald langs kyster på Grønland, Svalbard og Jan Mayen.

Nu sejles denne uges indsamlede affald til Svolvær på øgruppen Lofoten. Her vil dele af skidtet indgå i et værk skabt af den norske kunstner Lise Wulff. Værkets skelet er et af de store A-formede træstativer, som fiskere bruger til at tørre fisk og net på.

Sigtet med værket er ikke primært at skabe kunst, men at fremstille et tankevækkende symbol på, hvor ubetænksomt mange mennesker behandler havet.

- Hvis det fortsætter, vil der i havet i 2050 være mere plastaffald end fisk, sagde den norske kunstner, da Koøjet lørdag aften besigtede værket.

Når udstillingen af kunstværket er afsluttet, sendes affaldet til genanvendelse.

Hurtigrutens direktør, Daniel Skejldam siger, at det vigtigste for rederiet er at sætte fokus på problemet og at vise, at alle kan være med til en gøre en forskel:

- Så kan havene bevares til glæde for kommende generationer.

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".