Hej Kjeld - nu har jeg tilfældigvis fulgt noget af skriveriet omkring dit stråtag. Jeg tænker, at saltet i ålegræs langsomt vaskes ud af regnen. Men hvor lang tid det tager, er jo ikke til at vide. Man kunne måske sprøjte havvand over taget en gang imellem, hvis man nu alligevel boede i nærheden af havet. Ellers har du nok en anden fiks måde at klare det på uden at skulle kravle helt op på rygningen for at salte.

Hvis du nu vil skifte rygningen, kunne du jo vikle en hel masse, af én eller anden tykkelse kobbertråd omkring ålegræsset. Det er der nok ikke en kat, der kan få øje på. For det er sikkert ikke lovligt, så giftigt som kobber er, og det udvaskes omkring dit hus. Så lad være at skrive om det i avisen - fortæl det ikke til en levende sjæl!

Bliver helt glad for mit asbesttag fra 1981 - og det er ikke for at hovere ...

Venlig hilsen

Sisi

! Hej Sisi - jeg tror faktisk ikke, at det nødvendigvis er ulovligt at anbringe kobber under én eller anden form på taget og dermed slippe for alger og mos. Og man kunne så håbe, at det også kan tage livet af de slimede cyanobakterier (blågrønalger), som huserer på mit tag.

I Holland er det således ganske udbredt med rygninger af alt muligt andet end halm - altså faste materialer som zink, kobber, tegl og så videre. Og mig bekendt findes der ingen lov imod rygningslader i kobber - eller zink, som har nogenlunde samme giftige effekt. Og iblandt de af os, som har økonomi til det, er det jo også moderne med inddækninger og tagrender af kobber - desuagtet, at de kobbersalte (ir), som med tiden udvaskes, er giftige. 

Hvis det trods alt og alligevel ikke vil være helt lovligt, så kunne det være, fordi miljøloven siger, at al "bekæmpelse" skal ske med godkendte midler - det betyder, at jeg godt må lægge kobberplader (eller som du foreslår: kobbertråd) på taget, hvis jeg synes, at det ser pænt ud - men hvis hensigten er bekæmpelse af alger, må jeg ikke. I den situation kunne man jo godt - lige pludselig - begynde at synes, at kobber er helt utroligt smukt ...

Jeg tror nu, at jeg først vil forsøge mig med en god gang vejsalt på taget.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

  • fyens.dk