Debat: Hold øje med børnene
Af: John Arly Henriksen, politiassistent, kandidat til kommunevalget i Svendborg Kommune for Socialdemokratiet, Odinsvej 4, Svendborg

Der foregår pt. en debat om, hvorvidt Danmark skal legalisere cannabis som medicin i behandlingsøjemed. Debatten går højt, og der er mange gode argumenter for og imod. Jeg personligt er ikke i tvivl om, at cannabis har nogle gode virkninger ved visse sygdomme, og det bør legaliseres i en vis grad ved lægelig ordinering og opsyn.

Bagsiden ved debatten er, at mange unge mennesker nu tror, at cannabis er ufarligt og blot kan indtages, som var det spiritus og uden konsekvenser.

Tryghed for vores børn er en af mine prioriteter, og vigtigt for os forældre. Det kæreste vi har, vil vi beskytte og værne om hele livet. Vores børn genererer kærlighed, men også sårbarhed. At være ung i dagens Danmark er en kompliceret labyrint fyldt med udfordringer. Ungdommen i dag bombarderes med informationer via hurtige medier og er konstant på beatet via smartphones.

Onde kræfter udfordrer og tester de unge mennesker. Hashhandel i dagens Danmark foregår via smartsphones med internetadgang. Hurtig levering til døren, som var det en pizza fra restauranten rundt om hjørnet. Og det er også tilfældet i vores egen lille Lidenlund her på Sydfyn.

Lad os ikke være naive, og lad os ikke være blinde. Når katten er ude, spiller musene på bordet.

Siden politireformen nedlagde Svendborgs civilpatrulje, har der ikke været samme pres og fokus på dem, som står for hashhandel på Sydfyn. Ikke på bagmændene, distributørerne eller pusherne. Derfor spiller musene på bordet, og det er længe siden, at vi lukkede katten/civilpatruljen ind i jagten på dem. Det har været medvirkende til, at der igennem den seneste tid er foruroligende mange udfordrede unge mennesker, som er begyndt på med at ryge hash. "Pizzamanden" leverer til døren.

Når et ungt menneske begynder at ryge hash, sker der en adfærdsændring. Typiske tegn er nedsat koncentration, sløvhed, røde øjne, nye venner og omgangskreds, skolepjækkeri, lukker af for de nærmeste, skipper interesser, og følelseslivet er på vågeblus. Hemmelighedskræmmeri - og løgnen sniger sig ind. Kriminaliteten står for døren.

Kære forældre, hvis I er i tvivl - tag en snak med jeres kære, ikke være berøringsangst men udvis tolerance og tillid i snakken.

På hjemmefronten sidder nogle frustrerede forældre. I starten vrede og skuffede. Tænker "hvordan kunne "idioten" begynde på det."

Revselsesretten er afskaffet, men lysten til en "røvfuld" eller ordentlig overhaling lurer. Senere kommer bekymring og frustration. Dialog, guiden og tillid forsøges med mere eller mindre held. Skole og eksperter kontaktes, og der dannes fælles front med henblik på at rette skuden op inden det ender helt galt. Det lykkes heldigvis ofte, at fornuften indfinder sig igen.

Musens festmåltid varer ikke evigt, og på et tidspunkt slippes katten ind og lukker festen. For Sydfyns og Svendborgs vedkommende håber jeg, at musens hærgen i gader og stræder snart slutter. Der er for mange unge, som presses, og for mange ulykkelige forældre - og ikke mindst som følgevirkning - for mange behandlere i kommune og institutioner, som er megapressede.

Kære forældre, hvis I er i tvivl, så tag tag en snak med jeres kære. Ikke være berøringsangst, men udvis tolerance og tillid i snakken. Vores børn vil vi elske, til vi skal i graven, og der må være plads til fejltrin og dumheder, men tilgivelse og kærlighed kan være redskabet, som ændrer ulykke til lykke.

Hvis et ungt menneske er ude i noget misbrug, kunne man jo som forældre lave et netværk med andre forældre. Man kunne også hjælpe myndighederne ved at være opmærksom på mærkelige køretøjer og mystiske beskeder på telefonen. Dokumentation som billeder og screenshots er fantastiske at have i de efterfølgende retssager mod bagmændene. Lad os håbe, at de rette instanser snart indser, at der i en by af Svendborgs størrelse, med alle de uddannelsesinstitutioner og restauranter bør være en civilafdeling, som kan puste "the bad guys" i nakken. Så får vi igen tryghed i hverdagen, og tryghed for vores unge mennesker.