• Selvom der også har været stenkast fra broer i Nyborg og Svendborg, er langt de fleste sket i Odense-området.
  • Strækningen mellem afkørslerne 53 Odense V og 50 Odense SØ har været ramt af de alvorligste, livsfarlige hændelser.

Hos politiet var der på landsplan sidste år 230 sager om stenkast fra broer. Tendensen fortsætter i år, hvor der fra 1. januar til 3. juli har været 87 anmeldelser fra trafikanter.

Hvor mange af stenkastene, der er sket på Fyn, står fortsat hen i det uvisse, men en stor gennemgang af Fyens Stiftstidendes arkiver sammenholdt med oplysninger fra uddrag af Fyns Politis døgnrapporter viser, at især 16 km asfalt på Fynske Motorvej har været plaget af de potentielt livsfarlige stenkast.

Mindst 33 gange har der været stenkast på Fyn siden 2000, og i hvert fald 21 af dem er sket på motorvejen mellem Skallebølle ved afkørsel 53 Odense V og afkørsel 50 nær Højby i Odense SØ. Det er også denne strækning, der tegner sig for de alvorligste tilfælde.

Livsfarlige stenkast

I maj 2005 rammes en lastbil en aften af en cykel et sted mellem afkørsel 50 ved Højby og 51 ved Hjallese. Cyklen ryger direkte gennem forruden, men chaufføren slipper tilsyneladende uskadt fra hændelsen på motorvejen. Også en personbil rammes af en cykel på forruden og bremser så hårdt op, at fire andre biler forulykker. Ingen kom noget alvorligt til.

16. juni 2006 kaster fire unge mænd sten ned på motorvejen ved Dalum og rammer to lastbiler, en personbil og næsten en politibil. Politiet pågriber de fire, der så vidt vides er de eneste på Fyn, der er blevet retsforfulgt for stenkast fra broer. De fire idømmes i september samme år mellem 40 dage og tre måneders fængsel. Den ældste, en 19-årig mand fra Odense, kastede en ni kg tung betonbrøndring og erkendte i retten, at det kunne være til fare for bilisterne, men sagde, at "han var ligeglad".

27. april 2008 klokken 03.21 pådrager en 17-årig mand fra Silkeborg sig alvorlige indre blødninger og leverskade, da han som forsædepassager i en bil rammes af en 600 gram tung sten kastet fra en motorvejsbro ved Hjallese. Bilen kørte kun med 80 km/t, fordi den 17-åriges mor var på vej til at køre af motorvejen.

4. november 2015 klokken 01.10 rammes en bil af en stor sten mellem afkørsel 52 Odense SV og 53 Odense V. Stenen blev kastet af en person på en motorvejsbro og gik direkte gennem forruden i bilens passagerside.

31. januar 2016 ved 22-tiden rammes en familie i bil på motorvejen af en 30 kg tung flise kastet fra broen ved Langesøvej nær afkørsel 53. Flisen rammer taget, og kvinden i bilen får alvorlige hovedskader, men er dog uden for livsfare. Yderligere fire biler kører galt, og politiet kalder det et mirakel, at ingen kom værre til skade.

18. august 2016 om natten ved Spedsbjergvej nær afkørsel 53 Odense V kaster ukendte gerningsmænd en to meter lang træstamme ned foran Kenneth Faaborg Schrøders bil, der ved kollisionen med træstammen tog et flyvehop hen over den. Bilisten fra Højby siger selv, at han var heldig den nat.

21. august 2016 lidt før klokken tre om natten bliver den 33-årige Nelli Gosmann dræbt og hendes 36-årige mand Andreas svært handicappet for livet, da en 30 kg tung betonklods kastes ud fra broen ved Langesøvej. Deres fem-årige søn Alexander får overfladiske skrammer.

29. oktober 2016 klokken cirka 14.30 rammes en bil i højre side af forruden af en større sten kastet fra broen ved Langesøvej. Ingen kommer til skade, men politiet lukker motorvejen for at undersøge området. Bilisten vurderer selv, at han og forsædepassageren blev reddet af, at han var trukket ud for at overhale.

9. september 2017 kl. 03.04 undgår en bilist med nød og næppe at påkøre en næsten 40 kg tung natursten, som lander på motorvejen 20-30 meter foran ham ved Spedsbjergvej-broen over Fynske Motorvej.

  • Lars Krejberg

    Af:

Mere om emnet

Se alle
1
Stenkastersag: Dåse med snustobak kan fælde gerningsmand

Stenkastersag: Dåse med snustobak kan fælde gerningsmand

Fyns Politi om de to sager med stenkast: - Vi tror, det er de samme, der står bag

Fyns Politi om de to sager med stenkast: - Vi tror, det er de samme, der står bag

5
14 måneder efter drab: - Kameraer har været alt for længe undervejs

14 måneder efter drab: - Kameraer har været alt for længe undervejs