Vi skal holde os på arbejdsmarkedet i flere og flere år, og nu skal en lokal nordfynsk workshop lære håndværkere at passe bedre på deres krop.

Nordfyn: En undersøgelse viste for nyligt, at en stor procentdel af 3Fs medlemmer blandt håndværkere dagligt tager smertestillende medicin for at kunne gå på arbejde. Det kan ikke alene være farligt her og nu på grund af medicinen, men det kan også betyde, at de på grund af nedslidning ikke kan holde sig på arbejdsmarkedet og få et ordentligt pensionistliv.

- Det er skræmmende tal. Samtidig ved vi jo, at håndværkerne ofte venter længe med at søge hjælp, og det er baggrunden for, at vi er gået i gang med det her projekt. Jo før man kommer med sine smerter, jo bedre kan vi hjælpe, fortæller John Stenner Rasmussen fra Otterup Fysioterapi- og træningsklinik.

Lørdag den 30. september inviterer fysioterapeuterne til en gratis workshop, hvor håndværkere på et par timer kan høre om, hvordan de passer på deres krop, og selv kan udføre forskellige simple øvelser til nakke og lænd. De kan også lære, at klare de daglige løft på den helt rigtige måde.

- Vi kører i forvejen et hold, der hedder håndværkerfit, og det er målrettet de krav, der stilles til en håndværkers krop på en almindelig arbejdsdag, men på workshoppen bygger vi også noget teori på, fortæller John Stenner Rasmussen.

Opsøgende i erhvervslivet

Projektet er blevet til i en helt ny type samarbejde mellem 3F, trælasten Bygma i Otterup og fysioterapeuterne.

- Det er ikke almindeligt for vores fag, at gå ud og være opsøgende i erhvervslivet, men hos håndværkerne er der et problem, når så mange må holde sig kørende på medicin. Samtidig er de et folkefærd, der typisk venter for længe med at opsøge hjælp, mener fysioterapeuten.

Det er almindeligt kendt i landets sportsklubber, at man langt hen at vejen kan træne sig udenom knæskader, og det er blandt andet denne forebyggelse ved træning, der vil være fokus på i workshoppen.

Hos tømrermester Kurt Korsholm kan mester godt genkende problemerne.

- Vi er på mange forskellige opgaver hver dag. Det kræver, at vi er kreative og hele tiden finder nye måder at gøre tingene på. Men helt undgå tunge løft i arbejdet - det kan vi ikke, siger han. For Kurt Korsholm handler det både om, at få færre sygedage hos medarbejderne og sørge for at de passer godt på sig selv.

Med i samarbejdet er også Bygma i Otterup, der dels sørger for at invitere deres håndværkerkunder og demonstrerer forskelligt sikkerhedsudstyr på selve workshoppen.

Fagforeningen 3F fortæller om vigtigheden af, at man reagerer og søger hjælp så tidligt som muligt.

- Vi tror på, at workshoppen kan blive en stor hjælp for deltagerne, og vi snakker om at lave noget for andre faggrupper. Det kan være folk, der har meget stillesiddende arbejde - for eksempel ved et skrivebord. De har nogle andre udfordringer - men ikke nødvendigvis nogle mindre, påpeger John Stenner Rasmussen.

  • Af: