• Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der har indgået en budgetaftale, er uforstående overfor, hvorfor Venstre, SF og Konservative ikke ville være med i budgetaftalen for 2018-2021.
  • Der er brug for ro hos folkeskolerne, mener budgetpartierne.

Assens: - Vi havde ikke forestillet os, at nogle ville gå på baggrund af en enkelt lille ting, når vi snakker et budget på 2,4 mia. kr. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig.

Sådan siger Charlotte Vincentz Petersen (S) om de afbrudte budgetforhandlinger mellem hendes parti, EL og DF på den ene side og så på den anden side V, K og SF.

Hovedpunkterne i budgetaftale 2018-2021

- På anlægsområdet afsættes der 7,2 millioner kroner i 2018 til renovering af indskoling og SFO på Tommerup Skole. I hvert af årene 2020 og 2021 afsættes fire millioner kroner til skolerenovering.- Der afsættes et engangsbeløb på tre millioner kroner til både Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.

- Der øremærkes 1,5 millioner kroner til at understøtte den nye erhvervs- og vækststrategi.

- I årene 2019-2021 afsættes der i alt 3,7 millioner kroner til investeringer i ny infrastruktur, der kan fremme omdannelsen af industriområdet i Tommerup St. til et nyt boligområde, som skydes i gang med et almennyttigt boligbyggeri i 2019.

- Der bidrages med et areal og tre millioner kroner i anlægsmidler til at fremtidssikre Assens bymidte og de havnnære byområder.

- Terrariet i Vissenbjerg får 1,7 millioner kroner i 2018 til indretning af karantænestation.

- Der afsættes i perioden 2018-2020 375.000 kroner til det fælles fynske initiativ "Bike Island".

- Skolestrukturen for folkeskolen fastholdes i valgperioden 2018-2021 for at give ro og tryghed på området.

- Børnepakken er blevet forlænget de næste to år.

- Fagudvalg skal arbejde med dagtilbudsområdet for at indarbejde forslag til en fremtidig struktur for fordelingen af dagplejere og vuggestuepladser.

- Ønske om at fastholde, udvikle og udbrede Eden-tankegangen, derfor afsættes 2,474 millioner kroner i 2018 og 2019 til Social- og Sundhedsudvalget.

- En millioner kroner afsættes til Industrien i Aarup i 2018 og 2019 til renovering og udvidelse af faciliteterne.

De sidste tre partier vil ikke være med til en budgetaftale, fordi de ikke vil bindes på hænder og fødder om, at der ikke kan ændres på skolestrukturen. V, K og SF vil gerne have rullet aftalen om at slå overbygningerne på Tallerupskolen og Tommerup Skole sammen tilbage.

- Vi startede i går morges (torsdag med budgetforhandlinger, red.) og havde faktisk en rigtig god dag. Vi drøftede drift og anlæg og blev enige om økonomidelen, fortæller Charlotte Vincentz Petersen.

Men der skal ro på skoleområdet, mener hun, EL og DF, efter det vel nok mest omtumlede, politiske år i Assens Kommunes historie. Hvorfor der ikke kan pilles ved aftalerne om slå overbygningerne sammen i Tommerup. Og det skulle stå i teksten.

- Vi har et behov for at signalere, at præcis folkeskolen har brug for ro. Der er brug for stabilitet. Vi vil gerne sende det signal, at det skulle vi have i næste valgperiode, siger Charlotte Vincentz Petersen.

Thulesen Dahl: De må anerkende aftalen

- Den tekst kunne man have undladt, hvorfor er den så ultimativ for Jer?

- Teksten er den, der bredt beskriver, hvad retningen og intentionen er - og hvad vej, byrådet skal gå, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

- Hvis man ikke anderkender selve grundlaget for budgettet, at de aftaler, der nu er vedtaget i byrådet det sidste år (at der skal lukkes to skoler - Dreslette og Skallebølle - og at overbygningen på Tommerup Skole flyttes sammen Tallerupskolen, red.), så synes jeg, det er vanskeligt. Hvad er det så for en retning, vi beskriver, spørger Jens Henrik Thulesen Dahl.

For forudsætningen for at lægge budgettet er, at skolestrukturen ligger til grund for den, mener han.

- Hvis man ikke vil anderkende det udgangspunkt for det budget, der ligger, og vi egentlig er enige om, så er det bare lidt mærkeligt at sige, at så har vi alligevel ikke et budget, fortæller Jens Henrik Thulesen Dahl.

- Man må jo mene, hvad man vil. Et nyt byråd kan fra 1. januar beslutte, hvad de vil. Det eneste, vi stod fast på til sidst, var at sige, man er nødt til at anderkende grundlaget for det budget. Det er de beslutninger, der er truffet i byrådet. Men det ville de ikke have skrevet ind i aftalen, tilføjer han.

- Alternativet er, der er uro i hvert fald til den anden side af valget (21. november, red.), siger Jens henrik Thulesen Dahl.

Charlotte Vincentz Petersen supplerer:

- Hvis vi taler om ro og stabilitet på folkeskoleområdet, som egentlig var vores kerneønske, må vi sige, at det har vi jo skabt. På nær Tommerup og Tallerup. Der kan vi jo ikke give nogle garantier, når vi har nogen stående, der vil noget andet. Vi ville gerne have skabt den ro, siger hun.

- Vi synes, det er uanstændigt at holde børn som gidsler i sådan et spil her, føjer hun til.

- Det er også uanstændigt ikke at anderkende, at et flertal i byrådet har talt, siger hun.

  • Kloster_Martin_(2015)_020

    Af:

    Journalist på Assens-redaktionen. Har tidligere gennem 10 år været på størsteparten af avisens redaktioner på Fyens Stiftstidende, bl.a. Kerteminde, Odense, Kultur og SportFyn. Af interesser nyder jeg musik og fodbold, mens jeg også interesserer mig for samfundsforhold.

Mere om emnet

Se alle
Efter budgetstrid: Nu har alle partier skrevet under

Efter budgetstrid: Nu har alle partier skrevet under

9
Budgetforhandlinger brudt sammen: - Det er rent magtmisbrug

Budgetforhandlinger brudt sammen: - Det er rent magtmisbrug

7
Budgetaftale udenom borgmesteren: 15 millioner til Tommerup Skole

Budgetaftale udenom borgmesteren: 15 millioner til Tommerup Skole