De små listers store udfordring
Af: Redaktionschef Jørgen Volmer

Det har om ikke andet haft en vis underholdningsværdi at følge med i uenighederne i Nyt Odense, en liste, der vil stille op til byrådsvalget den 21. november i Odense.

Først blev et valgforbund med blå blok annonceret, siden intern strid blandt listens hovedpersoner, som nu er endt med splittelse i to lister, Nyt Odense med Gert Broxgaard som frontfigur, og Et bedre Odense med den flittige læserbrevsskribent og aktindsigts-ansøger Frank Eistrup, kåret som årets debattør 2016 her i avisen, som hovedperson. Et bedre Odense har tilsluttet sig valgforbundet med blå blok, mens Nyt Odense står udenfor.

Vælgerne skal vide, at en stemme på en lokalliste i Odense med meget stor sandsynlighed ikke fører til valg for listen.

Ved at stå udenfor har Nyt Odense efter al historik at dømme reduceret sin i forvejen pergamentpapirs tynde chance for at få valgt bare en enkelt person betragteligt. Et bedre Odense har derimod gjort klogt i at tilslutte sig et valgforbund og blive en del af noget større. Selv om det ikke er garanti for noget som helst andet, end at stemmer på Et bedre Odense ikke vil være spildt, men gå til blå blok, også selv om det ikke rækker til at få valgt en kandidat.

Lokallister har historisk set en meget dårlig statistik, når det gælder valg til Odense Byråd. Det er aldrig lykkedes en lokalliste at få valgt en kandidat til byrådet. Hermed adskiller Odense sig fra flere andre kommuner på Fyn, hvor der rundt omkring sidder både løsgængere og repræsentanter for lokallister.

At der aldrig er valgt kandidater til byrådet uden for de etablerede partier er der flere grunde til. Den altovervejende har noget med simpel matematik at gøre. Et mandat i Odense Byråd kræver, fordi der bor langt flere i Odense Kommune end i de andre fynske kommuner, i omegnen af 3000-3500 stemmer totalt set - eller knap tre procent af de afgivne, gyldige stemmer. Det er trods alt en sjat, og det har ved alle andre valg vist sig som en uoverstigelig hurdle. 

Derfor virker det en anelse patetisk, når de stridende parter i Nyt Odense taler om muligheden for at få valgt i hvert fald én, måske endda flere kandidater, og at de kan få afgørende indflydelse på, hvem der bliver borgmester i Odense. Dream on. Vælgerne skal vide, at en stemme på en lokalliste i Odense med meget stor sandsynlighed ikke fører til valg for listen.

Dog med den vigtige tilføjelse, at deltagelse i et valgforbund, som Et bedre Odense nu er en del af, forbedrer chancerne. Populært sagt kan man intet tabe ved at gå med i et valgforbund. Der er heller ingen garanti for, at man vinder noget, men man forbedrer sine chancer. Men der skal antagelig stadig tæt op mod 3000 stemmer til for at få et enkelt mandat.

Ved valget i 2013 fik otte mindre lister 2856 stemmer. Tilsammen. Centrumlisten, hvis altoverskyggende programpunkt var modstand mod lukningen af Thomas B. Thriges Gade, opnåede det højeste antal med 1087 stemmer.

Det illustrerer til fulde de mindre listers store udfordring. Den er ikke mindre i år, end den altid har været.