Stop konkursrytterne
Af: Lederskribent Per Storm Madsen

Det er næsten for ondt at hælde flere problemer oven i det i forvejen hårdt plagede Skat, men der er ingen vej udenom: I den genopretning, som Skat forhåbentlig allerede har taget fat på, bør afsættes ressourcer til at sætte en stopper for professionelle konkursrytteres bevidste skatteunddragelser.

Som avisen dokumenterer i dag, koster det årligt samfundet millioner af kroner, at konkursryttere og deres stråmænd udnytter Skats naive langmodighed og manglende ekspertise til at undgå at betale moms og diverse andre udgifter til fællesskabet. En side af sagen er de indtægter, staten går glip af. En anden side er det signal, Skat udsender ved at lade konkursrytterne slippe af sted med snyderiet. Det sidste må naturligvis støde de kreditorer, der ikke får deres tilgodehavende, og de erhvervsdrivende, der driver deres forretning efter reglerne.

Retssamfundet er til grin, når konkursryttere kan slippe godt fra at bruge Skat som kassekredit.

Eksemplet, der beskrives i Danmark-sektionen, illustrerer tydeligt, at det er på høje tid at stramme op. En slikbutik gik konkurs med en gæld til Skat på 400.000 kroner. I over et år var der hverken betalt moms, AM-bidrag eller afgift på chokolade. Til at føre konkursen igennem havde bagmænd hyret en direktør, hvis reelle titel på visitkortet burde være "konkursbestyrer". I hvert fald havde vedkommende grundig erfaring fra henved 30 tidligere konkurssager.

Stikprøver indikerer, at Skat siden 2014 på landsplan er gået glip af mindst 1,3 milliarder kroner, men en advokat og kurator samt chefen for skifteretten i Viborg vurderer, at statens tab i virkeligheden er langt højere.

Netop i 2014 forsøgte daværende justitsminister Morten Bødskov (S) at komme konkursrytteriet til livs ved at indføre treårige karantæner til konkursspekulanter. Med et stigende antal karantæner, indtil nu 1485 i 2017, har tiltaget haft en vis virkning, men altså langtfra tilstrækkelig. Konkursrytterne rider stadig.

Skat er i skudlinjen for tiden. Danskernes samlede skattegæld er så gigantisk, at mange af milliarderne næppe nogensinde bliver inddrevet, og et særligt hjørne er otte milliarder kroner, som udlandsdanskere skylder. Det er for længst fastslået, at den udsultning, som Skat for år tilbage blev udsat for, var en fejl, der kostede samfundet dyrt. Nu kan man konstatere, at de nye medarbejdere, som efter planen skal ansættes, får rigeligt at se til.

Derfor er der grund til at minde om, at det ikke er Skat alene, der skal føre kampen mod konkursrytterne. Justitsministeren og partiernes retspolitikere må på banen. Opfindsomheden blandt bag- og stråmænd er tilsyneladende så stor, at der skal skrappere sanktioner til end konkurskarantæner. Dem må politikerne finde frem til. Retssamfundet er til grin, når spekulanter kan slippe godt fra at bruge Skat som kassekredit.

Mere om emnet

Se alle
Efter afsløringer: Justitsminister er parat til lovindgreb mod konkursryttere

Efter afsløringer: Justitsminister er parat til lovindgreb mod konkursryttere

Det store tag-selv-bord: Nu vil Søren Pape kulegrave konkursrytteri

Det store tag-selv-bord: Nu vil Søren Pape kulegrave konkursrytteri

Minister drages ind i konkurscirkus

Minister drages ind i konkurscirkus