Den 9. september undveg en bilist med nød og næppe en knap 40 kg tung sten kastet fra en motorvejsbro nær Skallebølle. Hændelsen er ikke enestående. Politiet får fortsat mange anmeldelser om stenkast.

Fra 2015 til 2016 oplevede politiet en firdobling i antallet af sager om stenkast fra broer, som steg fra 61 til 230 sager på landsplan sidste år. Og tendensen med stenkast mod trafikanter er ikke stilnet af.

Rigspolitiets presseafdeling oplyser til Fyens Stiftstidende, at der fra 1. januar til 3. juli i år har været 87 anmeldelser om stenkast. Det er den nyeste statistik, som Rigspolitiet har til rådighed.

Så sent som lørdag nat var en mandlig bilist fra Ringe tæt på at blive ramt af en marksten med en vægt på knap 40 kg. Stenen blev ved tre-tiden kastet fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej mellem Skallebølle og Blommenslyst og landede 20-30 meter foran bilen, og sagen efterforskes af politiet som drabsforsøg. Broen ligger få kilometer fra Langesøvej, hvor et kast med en betonklods fik fatale konsekvenser for en tysk familie i august 2016.

Mange stenkast på Fyn

Avisen har spurgt Rigspolitiet, hvor de anmeldte stenkast er sket, og hvor store sten, der er tale om, men har endnu ikke fået svar. Det er dermed indtil videre uvist, hvor stor en andel af stenkastene fra broer, der er sket på Fyn.

En større gennemgang af vores arkiver sammenholdt med uddrag af døgnrapporter fra Fyns Politi giver dog et billede af, at der har været en del hændelser med stenkast eller kast med andre genstande mod trafikanter netop på Fyn.

Fra 2000 til dags dato har der været mindst 33 tilfælde, hvor biler eller lastbiler er blevet ramt af genstande. Sten, stålbolte, betonstykker og sågar cykler er blevet kastet ned fra broer over vejene og har ramt køretøjerne i trafikken under. I langt de fleste tilfælde på Fynske Motorvej. De fleste anmeldelser til politiet kommer dog næppe til offentlighedens kendskab.

Alvorlige skader

Som oftest er trafikanterne sluppet med buler i køretøjerne eller knuste ruder, men enkelte gange er der sket alvorlig personskade. Senest 21. august 2016, hvor en nedkastet 30 kg tung betonklods kostede 33-årige, tyske Nelli Gosmann livet og invaliderede hendes 36-årige mand Andreas. Drabet skete ved firetiden om natten ved Langesøvej-broen nær Skallebølle.

Og 31. januar samme år blev en flise med samme vægt kastet fra selvsamme bro omkring klokken 22. Flisen ramte taget på en bil, hvori der befandt sig to børn og to voksne. Kvinden i bilen blev ramt af den seks centimeter tykke flise og pådrog sig hovedskader, der dog ikke bragte hende i livsfare. Et mirakel, at det ikke gik værre, lød det fra politiet.

I slutningen af april 2008 kom en dengang 17-årig mand fra Silkeborg alvorligt til skade, da han blev ramt i maven af en 600 gram tung sten, som blev kastet fra en bro ved Hjallese. Stenen knuste ruden og fortsatte ned på den 17-årige forsædepassager, der pådrog sig alvorlige indre blødninger og leverskade. En person i mørk hættetrøje blev set på broen af vidner på motorvejen.

I de nyere sager fra i år og sidste år er der fortsat ikke anholdt nogen. Men politiet har blandt andet sendt stenene til undersøgelse for dna-spor, ligesom der er indhentet teleoplysninger for at se, hvem der har været i området omkring broerne ved Skallebølle i tiden omkring stenkastene. Sagerne kan hænge sammen og politiet vil ikke afvise, at der kan være tale om samme gerningsmand eller gerningsmænd.

  • Lars Krejberg

    Af:

Mere om emnet

Se alle
5
14 måneder efter drab: - Kameraer har været alt for længe undervejs

14 måneder efter drab: - Kameraer har været alt for længe undervejs

1
Efter stenkast i nat: Nu skal 30 veje have skjult overvågning

Efter stenkast i nat: Nu skal 30 veje have skjult overvågning

Se kortet: På disse veje har der været stenkast fra broer i 2017

Se kortet: På disse veje har der været stenkast fra broer i 2017