KOØJET

Firmastbarken Sedov har droppet Murmansk og får hjemsted i Ruslands vestligste havn, Kaliningrad.

Verdens største sejlskib, firmast-barken Sedov har skiftet hjemhavn. Efter i mange år at være drevet af det tekniske universitet i Murmansk ved Barentshavet i det nordligste Rusland, er Sedov rykket til Østersøen.

Sedovs nye hjemhavn er Kaliningrad i den russiske eksklave mellem Polen og Litauen. Denne Ruslands vestligste havn er også hjemsted for et teknisk universitet og for fiskeriministeriet, som Sedov formelt sorterer under.

I forvejen har universitet og ministerium ansvaret for verdens næststørste sejlskib, firmast-barken Kruzensthern. Ligesom Sedov fortsat skal, benyttes Kruzensthern til uddannelse af søfartselever til handels- og fiskeriflåden.

For Sedov er skiftet af officiel ejer en fordel. Det vurderer Koøjets kilder tæt på miljøet omkring Sedov. I de kredse er det ingen hemmelighed, at den administrative tilknytning til universitetet i Murmansk i de senere år ikke har været optimal for drift og vedligeholdelse af Sedov.

I praksis har Sedov også ofte overvintret i Kaliningrad eller Sankt Petersborg og kun sjældent anløbet den formelle hjemhavn Murmansk.

Med samlingen af begge firmast-barker ved værfter i Kaliningrad-forstaden Svetly, ligger der også et rationale for effektivisering af service og reparationer på de aldrende kæmper. Sedov er bygget som Magdalene Vinnen i Kiel i 1921og Kruzensthern som Padua ved Bremerhaven i 1926. Skibene er verdens sidste operative sejlskibe fra Kap Horn-fartens storhedstid.

Aleksey Aleev, pressetalsmand fra Baltic Fishing Fleet State Academy i Kalingrad, oplyser til Koøjet, at begge firmast-barker har afsluttet sæsonen til søs. I de kommende måneder gælder det overhaling og forberedelse af sejladserne fra foråret 2018.

Firmast-barkerne vil også i den kommende sæson medtage betalende passagerer, der kan deltage i arbejdet om bord. Begge barker er hyppige og eftertragtede deltagere i de store sejlskibstræf.

Begge de store sejlskibe har gæstet Danmark flere gange. Sedov besøgte senest Frederica i 2015, og Kruzensthern var med til Tall Ships Races i både Esbjerg i 2014 og i Aalborg året efter.

I 2012-2013 sejlede Sedov Jorden rundt. Bl. a. etapen rundt om Kap Horn for sejl blev tæt rapporteret i denne avis.

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".