SØSIDEN

- Det handler om at prioritere, siger langturssejler Thomas Veber, som sejlede til Caribien med sin familie.

Langturssejlads er noget alle sejlere kan gøre. Man skal bare prioritere det, fastslår Thomas Veber. At det forholder sig sådan indså den ærøske eventyrer allerede under sit første togt til Caribien sammen med en kammerat for 17 år siden.

Økonomi er selvfølgelig en væsentlig faktor. Jorden rundt-eventyreren Svend Billesbølle sejlede nærmest som en havets vagabond. Det gjorde familien Veber dog ikke:

- Vi har sejlet på et budget på 8000 kr om måneden, senere fik vi mulighed for at hæve det til 10.000 kr. Det er ret stramt. Der er ikke råd til besøg på strandbaren ret mange gange. For at spare op, har vi holdt alle vores ferier i båden. Vi er ikke taget på ski eller charter. Ved det fravalg sparer man nemt 25.000 kr for en familie på fire. Det svarer så til tre måneders sejlads. Og så er valget ret let, siger Thomas Veber.

Hellere sejle end større båd

Når beslutningen om en langtursejlads er truffet, er et af de mange valg at finde en passende sejlbåd. Thomas Vebers erfarne råd er ikke at vælge en sejlbåd, der er for stor:

- Mange kikker på en 40, 42 eller 45 fods båd. Jamen jeg siger, tag dog turen i en båd på 30-35 fod. Når man kommer ud på oceanet spiller det ikke nogen rolle, om en båd er 35 eller 40 fod. Det betyder ikke noget for bekvemmeligheden. I stedet for at bruge alle pengene på en båd, så brug dem på at sejle. Svend Billesbølle og hans 18 fods er jo et perfekt eksempel på det, siger Thomas Veber.

Den dansk-svenske sejlerfamilie tæller også Mathilda på 12 år og Troels på syv år. Margareta og Thomas Veber er som forældre helt bevidste om, at langturssejlads er deres ønske og valg, selvom der fra deres børneværelserne ikke altid har lydt jubel. Sønnen meldte før turen, at han ville komme til at savne sine venner, og datteren ville ikke forlade sine veninder.

- Det var bedst for børnene

- At være ude på havet er vores drøm. Det er ikke deres. Som voksne må vi så tage en beslutning. Vores vurdering var, at sådan en sejlads var det bedste for dem på sigt, siger Thomas Veber:

- Vores datter har fx fået en enorm selvtillid af det. Hun har forstået at tage ansvar, vise selvstændighed og blevet bevidst om, at i sådan et lille samfund, som en båd er, er alle nødt til at bidrage. Madlavning, skrubbe bund. Det har været en fornøjelse at se, hvordan hun har udviklet sig, selvom hun i første omgang ikke ville med.

Thomas Veber erkender, at børn ikke i samme grad som voksne kan nyde stilheden, bølgebruset eller kikket ud over et solglinsende Atlanterhav.

- Børnene fik videoer, som de måtte se alt det, de ville. Nogle gange så de to-tre på en dag, specielt når det var dårligt vejr. Og så har de fået læseglæde. Vi havde svært ved at skaffe bøger nok. De fandt også på at bage boller, og vores datter bruge lang tid på at skrive en kogebog, fortæller Thomas Veber.

Øhavet eller Caribien?

Søsidens udsendte kan ikke tilbageholde spørgsmålet om Thomas Vebers yndlingsfarvand - Det Sydfynske Øhav eller Caribien?

- Øhavets kvaliteter er roen, gemytligheden og hyggen. At anløbe en caribisk ø er ikke på samme måde som at anløbe Drejø, Birkholm eller en anden ø hernede. Der er noget specielt ved fx de lange, lyse sommernætter her. Der kan Caribien ikke være med, men så er der så mange andre kvaliteter derovre. Man værdsætter måske også tingene lidt bedre herhjemme, når man har været væk.

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
1
VIDEO: Eventyret blev søsat i en optimistjolle i Marstal

VIDEO: Eventyret blev søsat i en optimistjolle i Marstal

FAKTA: Thomas Veber, familien og en Allegro 30

FAKTA: Thomas Veber, familien og en Allegro 30