Der er et problem med vold mod ansatte i psykiatrien, og antallet af indberetninger indeholder et mørketal. Derfor skal voldssager og indberetninger nu undersøges nærmere, siger lektor i retspsykiatri, Frederik Alkier Gildberg.

Vold mod ansatte i psykiatrien er et problem, der nu skal undersøges nærmre. Sådan lyder det fra Frederik Alkier Gildberg, der er lektor i retspsykiatri.

- Der er ingen tvivl om, at vi har et problem. Men det er svært, for vi har tallene på det, men vi kan ikke engang være sikre på, at alt bliver indberettet. Der kan være et mørketal, som vi ikke kender, siger Frederik Alkier Gildberg.

Han peger på, at indberetninger om vold på arbejdspladsen dels afhænger af de ansattes tolerancetærskel, og dels om de får det gjort.

- Det er svært at sige noget om, hvad der er virkelighed, men det er noget af det, vi gerne vil undersøge. Derfor håber vi på at kunne starte et projekt i år, hvor vi ser på de samlede arbejdsskadeanmeldelser. For at blive klogere på, hvad det så er, personalet indberetter, siger lektoren.

Fra 0 - 100

Ifølge Frederik Alkier Gildberg sker vold i psykiatrien ofte i helt almindelige situationer, hvor der er begrænsninger over for patienterne, som personalet håndhæver. Derfor kan det også være svært helt at undgå.

- Men hvis man kan sætte sig ind i de forskellige konfliktyper og forstår, at det kan gå fra 0 til 100 på meget kort tid men også udvikler sig over lang tid, kan man forebygge rigtig mange steder, siger han.

I retspsykiatrien er opgaverne stort set de samme som i almenpsykiatrien, men omstændighederne er nogle andre:

- Retspsykiatrien er fysisk mere lukket, patienterne er mere begrænset, og der er selvfølgelig en række juridiske forhold omkring de retspsykiatriske patienter. Det er både patienter, der kommer til mentalobservation, arrastanter fra fængslet og indlagte med behandlings- eller anbringelsesdom.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Ansatte slår sig på farlige patienter

Ansatte slår sig på farlige patienter

6
Overlæge på retspsykiatrisk: - Jeg får jo også tæv af mine patienter engang imellem

Overlæge på retspsykiatrisk: - Jeg får jo også tæv af mine patienter engang imellem

Farlige patienter: Janni blev slået ned på retspsykiatrisk afdeling

Farlige patienter: Janni blev slået ned på retspsykiatrisk afdeling