På "Sange til drømmescenariet" kommer Sebastian ud i mange afkroge af sit kringlede musikerskab.

På albummet "Sange til drømmescenariet" lader Sebastian hånt om alle krav til indre sammenhæng og kontinuitet. Umiddelbart virker albummet som en uprioriteret rodebunke, men efter flere gennemlytninger hæfter jeg mig mest ved, at de 12 sange viser variationen i Sebastians vidtfavnende og kringlede musikerskab.

Om albummet

"Sange til drømnmescenariet"fire stjerner

Cd med tekst og musik: Sebastian. Hovedmusikere: Sebastian, Michael Friis, Nils Henriksen, Klaus Menzer, Perry Stenbeck, Steen Rasmussen og Palle Mikkelborg.

Med cd'en følger en dvd-dokumentar af Jan Christian Mollestad om indspilningen af albummet. Playground Music.

Musikalsk rækker albummet tilbage til "Den store flugt", "Ulvehøjen" og soundtracket "Du er ikke alene", men flirter også med "Stjerne til støv"-æraen og understreger Sebastians livslange faible for musicalgenren.

Titelsangen er rendyrket 70'er-protest-pastiche, men ikke så vellykket som "Paradis ved siden af", der er en opdateret udgave af "Lossepladsen bløder". Her bliver originalens Mona Lisa, Henry Solskin, Nixon og fru Callas erstattet af hip til disneyficeringen, "årets kage babe" (Inger Støjberg) Trump-Petter og hans russiske modstykke, "som græder ballalajka med vodka fuld af pral." Sebastian putter ikke med indignationen, og det er velgørende.

Lattermild vokal

Jeg bliver aldrig fan af Sebastians 80'er-keyboardlyd, men på "Dans mig ud en stjernenat" bærer jeg over med den, fordi resten af sangen er en smittende vrøvlevise. Det er en fin detalje, at slutningen flyder over i introen til det næste nummer, "Planet væk", hvor Palle Mikkelborgs hvalsukkende trompet og Michael Friis' trygt dunkende bas skaber kontrast til Sebastians lattermilde vokal. 

"Ih du milde Maja" er en munter og kærlig børnesang. Dem har Sebastian skrevet mange af, og den her er ikke helt på højde med eksempelvis "Nana". Så er der mere gods over "Lennon Suppe" med sit dovent-kælne semisamba-akkompagnement farvet af Perry Stenbecks forførende spanske guitar.

Intermezzoet "The Cliff" er honkytonkblues, der lægger ud på engelsk og ender på dansk - og vist mest er med for at give syngetid til Oh Land. Til gengæld er "Baglæns optimist" med sin enkle instrumentering - ukulele og tenorguitar - en underfundig og vemodig perle. 

Salmekvalitet

"Sangen om barmhjertighed" lyder i første omgang som overskud fra musicalen "Cyrano", men vokser gradvist til en hymne, takket være Palle Mikkelborgs luftigt-lyriske trompetsolo og Sara Grabows stilfærdigt-tindrende vokal. Her viser Sebastian endnu en gang, at han kan skrive tekster med salmekvalitet:

"Et hjerte slår for sangen og for livet

det flyver let som fugl fra gren til gren

et hjerte dør når intet mer er givet

når alt bliver tyst og tankerne til sten"

At musikerne, hvoraf hovedparten hører til Sebastians trofaste garde, har hygget sig i studiet, er tydeligt, for sangene emmer af legesyge og pudsige indfald. Det sympatiske ved albummet er, at Sebastian tydeligvis er nået en alder, hvor han tør insistere på at lade vrøvlevers og politisk råben vagt i gevær optræde side om side - vel at mærke uden at de devaluerer hinanden.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Kulturredaktør på Fyens Stiftstidende & Fyns Amts Avis fra 2012. Stofområder: scenekunst og klassisk musik. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1992. Fastansat på Fyens Stiftstidende fra 1994. Sidder i bestyrelsen for Fynske Mediers medarbejderforening. Til marts 2015 medlem af Fynske Mediers bestyrelse. Medlem af Reumert Juryen fra 2014. Gift og bosat i Odense-forstaden Snestrup.