KOØJET

Den næsten 100 år gamle, danskbyggede og tyskflagede Fridtjof Nansen er sat på det tørre hos Petersen & Sørensen Motorværksted

Op over siderne i Petersen & Sørensens Motorværksteds flydedok i Svendborg rager i disse dage en profil, der ikke tidligere er set her: Master på et stort sejlskib. På det tørre ligger den tre-mastede topsejlsskonnert Fridtjof Nansen fra Stralsund i Tyskland. Det store sejlskib er gået i dok efter problemer med den maskinelle fremdrift:

- Vi var for en sikkerheds skyld ude og slæbe den ind fra omkring Rantzausminde, forklarer værftets dokmester, værkfører David Larsen til Koøjet.

Med sine 32 meter høje master var der kun en god meter at løbe på for passagen under Svendborgsundbroen.

Problemet på skonnerten var en teknisk fejl på dens vendbare propelblade. Det førte til, at skibet kun kunne sejle med lav fart.

- Vi har afmonteret propel og skrueaksel og er i gang med at kikke på det. Der skal fremstilles en ny skrueaksel på halvanden meter fra propel til gear, siger David Larsen.

Hovedmaskinen er en danskbygget, firecylindret Callesen diesel på 260 hk.

Når nogle forsikringsmæssige forhold er afklaret, færdiggøres arbejdet og Fridtjof Nansen dokker ud.

Fridtjof Nansen har en lang og broget historie, der begyndte på Kalundborg Skibsværft for 98 år siden. Her blev den søsat som gaffelrigget fragtskib med hjælpemotor. I 1927 kom den på tyske hænder og sejlede gennem en årrække kul og koks fra Stralsund til danske havne. I 1952 blev den forlænget til 52 meter overalt.

Efter ejerskifte og ombygning i 1992 til sin nuværende rigning og funktion skiftede skibet navn til Fridtjof Nansen. Gudmoder var den norske polarforskers barnebarn, Margret Greve. Fridtjof Nansen sejler i dag primært projektture med skoleelever og unge og har i øvrigt flere gange krydset Atlanten.

Fridtjof Nansen mønstrer syv mands besætning og har plads til 48 medsejlere underbragt i ti kahytter.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".