Verden over mangler 2,5 milliarder mennesker adgang til sanitet, hvilket skaber seriøse sundhedsproblemer og endda død. Samtidig arbejder forskere på at udvikle fremtidens toiletter, der hygiejnisk og uden helbredsfare kan skaffe sig af med afførin

Toilet uden vand

Cranfield universitet har skabt et nanomembran toilet, som virker uden brug af vand eller energikilde. Universitetet, som ligger lige mellem Storbritanniens mest kendte universiteter Cambridge og Oxford, er i gang med at udvikle et toilet, som skal være uafhængigt af vand, der kan være en mangelvare i de dele af verden, hvor sanitet også er det. Samtidig fungerer det uafhængigt af eksterne energikilder og kan altså bruges, hvor der ikke er strøm. De britiske forskere arbejder på at få det til at virke sådan, at når man trækker ud, vil en roterende mekanisme transportere ens affald ind i toilettet, uden at efterladenskaberne kan ses eller lugtes. Urinen vil bevæge sig gennem en proces, der skaber rent vand, som kan genbruges i hjemmet for eksempel til tøjvask. Samtidig bliver de mere solide efterladenskaber brændt for at skabe energi til at få toilettet til at virke.

Se mere på nanomembranetoilet.org eller følg toilettets udvikling på twitter via #nanomembrane.

Elektronisk offentligt toilet i Indien

I Indien har forskere arbejdet på at udvikle et offentligt toilet til de fattige områder i storbyerne. Eram Scientific Solutions har skabt et transportabelt, miljøvenligt og hygiejnisk elektronisk toilet, hvor teknologien styrer fra man træder ind af døren, til man går ud igen. Den styrer også rengøring og fjernovervågning. Mere end 2100 e-toiletter er sat op i flere end 19 indiske stater, og de er med til at øge hygiejnen i byerne. Den elektroniske overvågning af brugen af toilettet gør, at det sparer energi. Toilettet skyller med 1,5 liter vand, hvis det er blevet brugt i tre minutter og 4,5 liter, hvis det er brugt længere tid. Det kan programmeres til at rengøre toilettet fuldstændig efter 5 eller 10 besøg.

Se mere på www.eramscientific.com

Et uafhængigt toilet

Et uafhængigt og non-profit forskningsinstitut, RTI International, har udviklet en prototype på et toilet, der fungerer uafhængigt af både energi- og kloaknettet. Toilettet er et lukket system med teknologi, som skaber energi fra affaldets forbrænding, der kan bruges til at køre systemet. Det transformerer menneskers efterladenskaber til brændstof og disinficeret, men udrikkeligt vand. RTI International er stadig i gang med at teste prototyper på toilettet. I år er det i byen Durban i Sydafrika, at toilettet bliver testet i et lav-indkomst område med fælles toiletforhold. Toilettet er udviklet i samarbejde med partnerne Duke University, Colorado State University, NASA Ames Research Center, U.S. Naval Research Laboratory.

Læs mere på rti.org/impact/reinventing-toilet

Toilet på solceller

På universitet i Colorado er de gået skridtet videre med at genanvende vores alle sammens efterladenskaber. På Boulder har forskere skabt et toiletsystem, der ved hjælp af solcelle-energi kan forvandle afføring til "biochar" - lugtfrie briketter, som kan bruges i landbruget, som brændstof eller til opvarmning. Det er parapol-lignende solceller, der samler solens energi og koncentrerer den til opvarmningsprocessen, der laver afføring om til brugbart materiale.

Se mere til solcelletoilettet på colorado.edu/solchar

Billige, vandløse toiletter og flere forandringer

Bill & Melinda Gates Foundation har derudover støttet flere forskningsprojekter verden over, som arbejder på at skabe billige toiletter, som kan bruges uden vand. Både forskere fra Kina, Storbritannien og Ecuador arbejder på forskellige løsninger. Samtidig har fonden støttet forskning, som undersøger, hvordan man kan genbruge menneskers urin og afføring til kompost, energi eller brændstof. På den måde vil fremtidens toiletter ikke bare forbedre hygiejne og sanitære forhold for milliarder af mennesker og dermed redde menneskeliv, men også være med til at forbedre levevilkår og miljø.

- Innovative løsninger forandrer menneskers liv til det bedre. Hvis vi bruger kreativ tænkning til hverdags udfordringer som at forholde sig til menneskelige efterladenskaber, kan vi ordne nogle af verden største problemer, har Bill Gates tidligere sagt i en pressemeddelelse om støtten til forskningsprojekterne.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Designer: Toilettet er verdenshistoriens vigtigste opfindelse

Designer: Toilettet er verdenshistoriens vigtigste opfindelse

Designer: Toilettet er verdenshistoriens vigtigste opfindelse

Designer: Toilettet er verdenshistoriens vigtigste opfindelse