Knud Holscher har tegnet universiteter og lufthavne, men han har også designet toiletter, der er produceret i millionvis af svenske Ifö. Det hele begyndte med en britisk designpris og en kæk bemærkning fra en prins.

Vi har sandsynligvis alle sammen siddet på et Knud Holscher-toilet. 25 millioner af dem har forladt Ifö-fabrikken i Bromölla i det østlige Skåne og har fundet vej til skandinaviske badeværelser. Alligevel er den 87-årige designer og arkitekt nok mest kendt for at have tegnet Syddansk Universitet (1971) i Odense, dele af Københavns Lufthavn (1986) og for ikke at have tegnet HT-terminalen (1996-2010), der fik et kort liv på Rådhuspladsen i København. Den sidste kom fra tegnestuen KHR, efter Knud Holscher var fratrådt.

Knud Holscher

er 87 år.har arbejdet som arkitekt og designer, til han gik på pension for to år siden. 

har vundet et hav af priser og hæder for sit arbejde. Blandt andet Eckersberg Medaillen (1970), Ridder af Dannebrogordenen (1997) og Statens Kunstfonds livsvarige kunstnerydelse.

har tegnet Syddansk Universitet i Odense (1971) og dele af Københavns Lufthavn, da han arbejdede i tegnestuen KHR.

oprettede som 65-årig Holscher-design. 

har som designer arbejdet for kunder som Georg Jensen, Ifö, Erco, Flos, Philips, Paustian, Metro København og Holmegaard.

Men inden han vandt opgaven at tegne Odenses nye universitetsbygninger, havde han vundet en British Design Award med et umuligt toilet.

- Jeg deltog i en fransk designkonkurrence. Og der blev ikke uddelt nogen førstepræmie, men andenpræmien fik jeg for mit toilet med begrundelsen, at toilettet var smukt, men vanskeligt at producere. Men det var det nu ikke, siger Knud Holscher.

Det beviste han, da toilettet med glatte flader og simple linjer stod klart til at blive hædret i Storbritannien i 1965.

Det er en stor glæde, at se ens design blive brugt. Jeg var engang på arbejde i Nigeria, for at tegne en masterplan til et universitet. Og på hotelværelset var der mine beslag hele vejen rundt. Så tænkte jeg "Lille Knud, nu står verden da ikke længere."

 

- Der kom prins Phillip gående og udbrød "That's a real bacon slicer, that one," griner Knud Holscher, der stadig har "det umulige" toilettet og håndvasken fra dengang på det ene badeværelse i sit hus.

Designprisen blev et ordentligt skub for Knud Holschers karriere, der var startet ved Arne Jacobsen.

- Designprisen betød, at jeg turde ringe til Ifö. Jeg kommer af en blikkenslagerfamilie, og min far og bror har nogle gange været inviteret til Sverige til Ifö for at få demonstreret nye produkter. Men med prisen i baghånden kontaktede jeg dem. Jeg deltog i en konkurrence mod en billedhugger om at designe en sanitetsserie for dem, siger Knud Holscher.

Konkurrencen vandt han ligesom designprisen, og i 40 år har han været chefdesigner for den svenske toiletproducent. Det er blevet til fire serier af badeværelsesprodukter og altså omtrent 25 millioner toiletter i Knus Holscher enkle streg.

I løbet af de 40 år har toilettets udseende ændret sig markant i takt med, at vores indretning og brug af badeværelser også har forandret sig. Tidligere var det funktionen, der var i centrum. Cisternen hang under loftet, og vandlåsen i toilettet skabte den ydre form, men med tiden og teknologien har designerne skabt toiletter i indre og ydre skaller, så formen ikke længere bliver dikteret af funktionen.

- Jeg har altid arbejdet for at slippe for alle de middelalderlige rør, som før var en fast bestanddel bag på toiletterne. Jeg ville gerne skabe toiletter, der var smukke, enkle og nemme at rengøre. Et toilet holder med lethed 40 år, så man skal både tænke på nutiden og fremtiden, siger Knud Holscher.

Men vores forhold til toiletter og badeværelser har også forandret sig mærkbart i løbet af Knud Holschers 87 år.

- Jeg kan da huske, at mine forældre havde toilet i gården. Tidligere var badeværelset sådan et sted, hvor man gik ind for at forrette sin nødtørft. Nu er det blevet et velværerum med lys, skabe og behagelighed. Toilettet er bare en detalje i rummet, så det tekniske og æstetiske skal hænge sammen. Et moderne badeværelse er jo, hvis det er godt løst, et smukt og dejligt sted at være, og ikke bare et sted, hvor man skal have noget overstået, siger Knud Holscher.

Men toilettet er meget mere end bare et behageligt sted at sidde. Ser man mere overordnet på toilettets betydning, har det en vital funktion, som vi ofte tager for givet.

- Det er en fabelagtig vigtig del af vores civilisation. Toilettet er måske den væsentligste opfindelse i verdenshistoriens udvikling. Der er et kæmpe vandindvindingssystem i den ene ende og et tilsvarende vandrensningsanlæg i den anden. Og toilettet, man designer og bruger, er i midten af de livsvigtige infrastrukturelementer, fortæller designeren.

Knud Holscher gik på pension som 85-årig. Hans virksomhed Holscher Design drives videre af hans søn Rasmus Holscher. Imens er Knud Holschers seneste toiletserie, Ifö Spira, ved at blive lanceret.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Efter millionstøtte: Fremtidens toiletter laver vand og redder liv

Efter millionstøtte: Fremtidens toiletter laver vand og redder liv

Efter millionstøtte: Fremtidens toiletter laver vand og redder liv

Efter millionstøtte: Fremtidens toiletter laver vand og redder liv