West Cliffs en times kørsel nord for Lissabon gør det centrale Portugal til en endnu mere interessant golfdestination

For mange hundrede år siden fandt handlende ud af, at det, der lignede en tilflyttet konkurrent i gaden, i virkeligheden var en ven. Og hvis man kunne få endnu flere med samme speciale til at åbne forretning i samme gade, var det endnu bedre. Kunderne vidste, at hvis de skulle købe smykker, var det lettest at gå i Guldsmedegade, og hvis det drejede sig om lædervarer, tog man til Læderstræde.

Priser

Der er mange muligheder for at komme til det centrale Portugal, Sølvkysten, for at spille golf. Krone Golf Tours, Green2Green, Caddie Golfrejser, Classic Golf, Golfers Globe, Profil Rejser og Golfbreaks.com er blandt arrangørerne. Nogle med golfguide, andre uden, og man kan vælge mellem afrejse fra Billund, Hamburg og København.Nedenfor priseksempler fra Krone Golf Tours, men et tjek hos Green2Green viser, at der er minimal forskel på de to konkurrenters priser.

I højsæsonen september-oktober og marts-april er der golfvært på destinationen. Pakkens indhold:

Fly, skatter, transport af golfbag og kuffert, syv nætter på det femstjernede Praia D'El Rey Marriott Golf & Beach Resort, morgenmad, seks middage, tre runder golf på West Cliffs og tre runder på Praia D'El Rey og alle transferer: Fra 9695 kroner.

I november-febraur (dog ikke julen) er man på egen hånd, og prisen er 1700 kroner lavere. Man har egen bil til rådighed, men kun morgenmad er inkluderet, og i stedet for at spille tre runder på hver af de to førnævnte baner, kan man fordele de seks runder på de fire baner, som omtales på disse sider, altså Royal Obidos, Bom Sucesso, Praia D'El Rey og West Cliffs.

Vælger man at bo i toværelses lejlighed nær hotellet i en uge, kan man købe en pakke med flyrejse, lejebil og tre runder golf på Praia D'El Rey og tre runder på West Cliffs fra 6895 kroner i lavsæsonen og 8095 kroner i højsæsonen.

Sådan er det også med golfbaner. Et område med én golfklub gør det ikke til en golfdestination. To baner - så bliver interessen vakt hos nogle, men det er stadig ikke en golfdestination. Tre gør det interessant, for så kan man på en uges golfferie opnå en vis variation, og med fire baner i et område er man sikker på at have golfspillernes bevågenhed, fordi deres personlige golfpakke kan sammensættes på mange måder.

I Portugal er Algarve-kysten sydpå én stor golfdestination. Omkring 35 baner kan man vælge imellem. Når man i vintermånederne står ved bagagebåndene i Faro-lufthavnen og ser mængden af golfbags, der ruller ud, får man en fornemmelse af, at "almindelige" turister er i undertal.

Lissabon-området har i mange år også været et populært mål for nordeuropæiske golfere, og nu skal de også til at tage den centrale del af Portugal seriøst, når golfferien skal planlægges.

 

Gratis transport mellem fire baner

Med åbningen af West Cliffs har man fire baner og resorter at vælge imellem, og uanset på hvilket af dem man bor, er der blot 5-10 minutters kørsel til de øvrige baner. Der er oven i købet gratis shuttlebus mellem dem alle.

Praia D'El Rey med 20 år på bagen har hidtil været betragtet som den bedste bane i området og måske i hele Portugal, men allerede nu nævnes West Cliffs som en, der endda kan få status som en af Europas bedste.

Vi fik lejlighed til at spille den før den officielle åbning. Afstandsmarkeringer manglede, teestederne var ikke færdige, og greens bliver utvivlsomt endnu bedre. Men ingen tvivl om, at West Cliffs bliver en bane, mange golfspillere gerne vil have med på CV'et. Og det gode er, at den ikke bliver dyrere at spille end mange baner i Algarve - især ikke, hvis den indgår i en pakkerejse. Direktøren understregede selv, at ingen kommer til at betale den officielle greenfee på 110/130 euro (825/975 kroner) på hverdage/weekender, for på nettet vil den kunne fås til 75 euro (563 kroner), "men det billigeste er at købe en pakkerejse med greenfees inkluderet", tilføjede han.

 

Udsigt over Atlanten fra 18 huller

West Cliffs har en beliggenhed som få andre golfbaner i Kontinentaleuropa. Fra alle 18 huller er der udsigt over Atlanterhavet, hvilket vi ikke selv fik lejlighed til at konstatere, da solen ikke fra starten af runden havde fået brændt den for sæsonen typiske havgus af.

Banearkitekten Cynthia Dye McGarey har stort set bevaret landskabet, som det så ud, inden entreprenørmaskinerne blev sendt ind på området. Og da det endelig skete, gik der kun 16 måneder, før West Cliffs kunne invitere til "soft opening" den 10. juni 2017. Hvis anlæggelsen af banen var sket på tre år, ville det også have været hurtigt.

Stort set alle nye golfbaner bliver designet på en sådan måde, at de giver tilpas med udfordringer for både professionelle og højhandicappere. Det afgørende er at vælge rette teested at spille fra. West Cliffs har fem med banelængder fra 4650 meter til 6337 meter. Vi blev anbefalet at spille fra midterste teested, hvorfra banen måler 5486 meter. Det lyder ikke af meget, men efter runden konkluderede vi, at mange mænd med mellem- og høje handicap er bedre tjent med at rykke frem til blåt teested, som også betegnes "51". Helt præcist måler banen herfra 5050 meter. Derved undgår man at skulle slå meget langt over strid rough i form af små buske, hvor det er svært at finde sin bold, og lige så svært at slå fra.

Mit gæt er, at inden for få år er en del af roughen nærmest fairway fjernet, så banen bliver lettere at komme rundt på.

Mange greens er formet som noget, der bedst kan beskrives som en rokke i bevægelse - altså næsten ingen plane områder. Dertil kommer et stort antal run-off-områder, så selv om man er kommet pænt frem på fairway, er en god score på hullet absolut ikke en selvfølge.

 

Flot afslutning

Et ordentlig afslutningshul er en stor gevinst for enhver golfbane, fordi det sidste indtryk står stærkest. Ingen tvivl om, at 18. på West Cliffs er spektakulært, men i gruppen bestående af golfrejsearrangører og golfskribenter var der uenighed om, hvorvidt banearkitekten har smurt lidt for tykt på. Teestederne på par 4-hullet ligger højt, og fra dem alle har man frit udkig over Atlanterhavet, men til højre for green ligger tilmed en stor, kunstig sø. Kritikerne mener, at den er overflødig, fordi hullet også uden den ville være dramatisk og flot - og altså mere "naturligt".

I drivet skal man slå hen over en stor "knold", som forhindrer spillerne i at se, hvor bolden lander. Ikke noget problem, når man spiller banen anden gang, men i vores gruppe kostede det et par bolde, fordi vi slog for langt til venstre - og i første omgang troede, at vi havde slået pefekte drives.

Uanset hvad: En flot afslutning på en bane, som er svær, men også spektakulær og med mange interessante huller.

Den gode stil fortsætter ind i det kæmpestore klubhus, hvor der fra restauranten er panoramaudsigt over en del af det 200 hektar store område.

Endnu mangler et hotel at blive bygget, men det kommer. Der er endda givet tilladelse til at opføre to hoteller.

Magasinet Rejser var inviteret af Portugals Turistråd.

 

 

 

 

  • Thorup_Søren_(2015)_003

    Af:

    Jeg er rejseredaktør og dermed ansvarlig for Rejser, som produceres på Fyens Stiftstidende, men udkommer med koncernens - Jysk Fynske Mediers - 13 dagblade. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 1984. De første mange år som feature- og reportagemedarbejder, men efterhånden som rejsestoffet er blevet opprioriteret, har det fyldt mere og mere af min arbejdstid, og nu beskæftiger jeg mig ikke med andet. Dog er jeg også ansvarlig for det årlige golfmagasin, som koncernen udgiver. Har sammen med journalist Poul Husted skrevet reportagebogen "Næste år i Jerusalem" (1984).