Selvom de fleste kender München som hjemsted for den årlige oktoberfest, er der meget mere at komme efter: Byen vrimler med tilbud for kunstelskere, historie-interesserede og mad-entusiaster, og så er den omgivet af skøn natur og smukke slotte.

Museer

I München finder du Det Jødiske Museum, som handler om meget mere end holocaust. Dyk ned i jødernes spændende historie og mystikken ved den ældgamle religion og bliv introduceret til årlige festivaler, overgangsriter og forskellige sider af jødisk identitet (juedisches-museum-muenchen.de).

Residenz-paladset er et museum og en sand Aladdins hule med guldbelagte vægge, kunstskatte og en park, der er en dronning værdig. Når man bevæger sig gennem paladset, kan man næsten se sig selv sludre over en flaske vin med de gamle konger, der boede på slottet, før det blev lavet om til et museum. Kunstsamlinger fra blandt andet renæssancen, rokoko-tiden og neoklassicismen vil fortrylle enhver kunstelsker og få dig til at glemme, at du er i en af det 21. århundredes pulserende storbyer. Paladset har den flotteste samling af renæssance-kunst nord for Alperne, og arkitekturen er et kunstværk i sig selv. Sæt mindst to timer af til dit besøg på paladset (residenz-muenchen.de).

Hurtig inspiration

Læs Erindringer fra en fodtur i Europa (1880), Mark Twains tidløse og humoristiske observationer fra en rejse, han foretog i Tyskland i 1870'erne.Se filmen Munich fra 2005 af Steven Spielberg.

Lyt til den tyske (og München-fødte) komponist Richard Strauss' store orkesterværker, som Also sprach Zarathustra eller Don Juan.

Log på www.muenchen-tourist.de for information om seværdigheder, logi, begivenheder og aktiviteter.

München har museer for enhver smag - også til dem, der er til fart og hestekræfter. På BMW-Welt & Museum løfter BMW sløret for magien bag sine ikoniske biler og motorcykler. Bygningens futuristiske arkitektur omvender selv den mest fartforskrækkede, som nok skal få et spændende besøg på museet, der endda er gratis (bmw-welt.de).

Mad

Den wienske skuespiller Helmut Qualtinger beskrev Münchens mad som ren "pynt til øllen". Og mange er stadig ikke imponerede over de traditionelle ølstuers stegte svinekød og pølser. Men Münchens mad har udviklet sig med topfart de seneste år med lokalt dyrkede grøntsager og retter med inspiration fra hele verden.

Om Lonely Planet

Lonely Planet er verdens største udgiver af rejsebøger, som indtil nu er solgt i 120 millioner eksemplarer. I 2013 udkom de første Lonely Planet-guider på dansk med titlerne Oplev og Pocket. Disse tekster er et uddrag fra Oplev-serien fra Lonely Planet. Denne serie er beregnet til rejsende, der ønsker et nemt overblik over deres rejsemål, masser af baggrundsviden og de bedste tips til ferien.

Læg vejen forbi Könichsquelle (Baaderplatz 2). En restaurant kendt for opmærksom betjening og Bayerns bedste udvalg af whisky. Den næsten ulæselige, håndskrevne menu indeholder central-alpinske retter med alt fra schnitzel til linguine og gedeost eller cannelloni.

Den vegetariske restaurant Prinz Myshkin er beviset på (hvis et sådan er nødvendigt), at vegetarisk kost har forladt sandal-, skæg- og linseæraen. Her får du kreative - og kødfri - vegetarretter som karry-appelsin-gulerodssuppe, tofu-stroganoff og lækre karryretter (prinzmyshkin.com).

Leder du efter et billigt og traditionelt tysk måltid mad, så prøv det gammeldags madhus Bratwurstherzl (Dreifaltigkeitsplatz 1). Hjemmelavede økologiske pølser, perfekt grillede over et åbent bøgetræsildsted, serveres på hjerteformede tintallerkener. Nyd dem med en kold øl direkte fra træfadet.

 

Eventyrlige slotte og høje bjerge

Har du brug for at komme lidt væk fra storbyen, er naturen praktisk taget lige uden for døren. Prøv en fredfyldt vandretur i det bayernske Berchtesgaden National Parks fantastiske landskab. Nationalparken byder på nogle af de bedste vandreture i Tyskland (nationalpark-berchtesgaden.de).

I Bayern finder du også Tysklands højeste bjerg, Zugspitze, også kaldet "Tysklands Tag". Kun meget erfarne bjergbestigere bør kravle den åndeløst smukke tur op til toppen.

Vi andre dødelige kan heldigvis svæve derop om bord i det komfortable tandhjulstog (zugspitze.de).

Det vrimler med eventyrlige slotte i skovene omkring München, som vil varme ethvert barnehjerte. Et af dem er det middelalderlige Schloss Neuschwanstein, som er blevet brugt som model for Disneys slot i Disney World. Man forstår godt hvorfor, når man ser det: Slottet troner over de alpinske bjerge som en illustration i en eventyrbog, og det er lige så prangende indvendigt.

Slottet ligger et par timers kørsel fra München (hohenschwangau.de).