SØSIDEN

Peter Gast Schiffahrtsreghatta er med 1200-1300 aktive sejlere en af Nordeuropas største og tiltrækker hvert år mange øhavs-sejlere som publikum langs kajerne.

Hvert år i den sidste weekend i august sætter mange øhavs-sejlere kursen mod Ærøskøbing. Fra fx Ballen, Svendborg, Fjællebroen, Thurø og Rudkøbing skæpper gæstebådene godt i Ærøs havnekasse.

Valget af weekend er ikke tilfældigt. Navnlig lørdag eftermiddag bydes gæstesejlere, ærøboer og andet godtfolk på festlige, maritime oplevelser, når Ærøskøbings gamle havn går fra tom til fyldt i løbet af et par timer.

Det farverige skue med hundrede af blafrende bannere akkompagneres af kanonskud, hornsignal, velkomstråb og klokkeklang.

I lørdags aktiverede ydermolens høreværns-udstyrede ringer sin skibsklokke 132 gange - en ringning for hver ankommende sejlbåd.

For Ærø er denne årlige Peter Gast Schiffahrtsregatta en særdeles velkommen rutine. Den massive invasion af både sydfynske og tyske sejlere genererer lokal omsætning for mere end en mio. kroner.

Den første regatta fandt sted i 1982. I de tidlige år kunne regattaens præmiefest rummes i Arrebo-Hallen. Nu er festen forlængst rykket til havnens nærmeste bagland. Her er der bl. a. rejst et storskærms-dækket partytelt med plads til 1300 siddende spisegæster, der i år kunne tørre sig om munden med servietter i Ærø-farver. Gæsterne er alle fra den maritime branche med tilknytning til shippingfirmaet Peter Gast Gmbh. i Hamborg.

Nu runder de Skjoldnæs ...

Fredag aften før kapsejladsen mod Ærøskøbing mødes shipping-folkene til gemytligt samvær i havnebyerne yderst i fjorden Slien. Fra lørdag kl. 9 afskydes de fem starter i farvandet ud for fjordens udmunding. Mållinjen kan reguleres fra Skjoldnæs og ned mod anduvningen ved Mølle Gabet ud for Ærøskøbing. Placeringen af mål vurderes i forhold til aktuel vindstyrke og retning.

Mens de 132 sejlbåde med vindens kraft bevæger sig mod Ærøskøbing, følger mange af havnens gæstesejlere kapsejlads-feltet på mobilens søkorts-app:

- Nu runder de Skjoldnæs. De forreste logger kun fire knob.

Sådan hører vi sejlernes kyndige kommentarer rundt om i cockpits og på broer.

Så drøner kanonen

Kvart i fire drøner kanonen på kaj-kanten. Skraldet markerer, at første båd er i havn. Den 47 fods Nathurn VI af Hamborg glider nu ind gennem havnehullet. Der ringes, jubles, vinkes og klappes på kajer og moler. Om bord kvitterer en halv snes kapsejlere, mens de filmer løs med mobilerne.

Med større eller mindre styrke gentages scenariet hele 131 gange de næste par timer. Langt de fleste kapsejlads-både er tyske. Kun i alt en halv snes er hjemmehørende i Danmark, Sverige, Holland eller Luxemborg.

Paraden er imponerende. Kun de færreste fartøjer er i gennemsnitlig dansk familiebådsstørrelse på vel godt 30 fod. De fleste er pænt større - og dyrere.

Set med danske øje kan man glæde sig over, at omkring en femtedel af bådene er bygget her i landet. X-Yachts fra værftet i Haderslev er klart topscoreren, men Søsidens udsendte spejdede også Nordborg, Luffe og Faurby-både.

Kongerne i perlerækken er et par renoverede Volvo Ocean-racere og to 12 Meter R-både. Her til styrbord kikker vi på, hvad der sprang i Søsidens øjne.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
FAKTA: Peter Gast Schiffahrtsregatta

FAKTA: Peter Gast Schiffahrtsregatta

Lystsejlads for millioner: Parade af perler i Ærøskøbing

Lystsejlads for millioner: Parade af perler i Ærøskøbing