I 1913 cyklede kunstneren Fritz Sybergs to teenagebørn fra Pisa til Kerteminde. 1. september gør pensionisterne Søren og Lars Ellesø det samme.

Kerteminde: I foråret 1913 - året før Første Verdenskrig brød ud - cyklede kunstnerparret Anna og Fritz Sybergs to ældste børn, Besse på 16 år og Hans på 18 år, hjem fra Pisa til Kerteminde - igennem Italien, over Brennerpasset, gennem Østrig og Tyskland. En tur på 2400 kilometer gennemført med ungdommens optimisme.

Fredag den 1. september 2017 begynder Søren og Lars Ellesø på den samme tur. De er fætre, pensionister og henholdsvis 51 og 53 år ældre end Syberg-børnene. Fætrene har sat en måned af til formålet. På kunstmuseet Ordrupgaard i Charlottenlund besøgte Lars Ellesø i foråret 2015 Syberg-udstillingen "Fritz Syberg. Kunsten og Kærligheden." Her så han en planche, hvor de to Syberg-børn var afbilledet på deres cykler, og hvor historien om deres cykeltur fra Italien til Danmark blev fortalt.

- Den tur skal Søren og jeg da også lave, tænkte Lars Ellesøs krøllede hjerne, og derfor kontaktede han sin fætter, som han tidligere har cyklet på langfart med.

Søren Ellesøs første reaktion var ikke lige: Det gør vi da. Men da dagene gik, og forslaget fik lov til at bundfælde sig, besluttede han sig til, at det måske ikke var en helt dårlig idé alligevel.

Håndskrift skulle tydes

Syberg-familien bosatte sig i Pisa i 1910, da Fritz Sybergs gennembrudsudstilling blev en sådan økonomisk succes, at det gjorde ham i stand til at kunne tilbringe tre år i udlandet med familien. Da Syberg-familien skulle hjem til Kerteminde igen, ville de to ældste børn gerne cykle hjem i stedet for at tage toget med den resterende familie. Betingelsen for det var fra deres forældres side, at de sendte et postkort hver dag. De postkort har Johannes Larsen Museet og Øhavsmuseet i Faaborg nu, og dem har Søren Ellesø fået lov til at få mailet billeder af, så han har kunnet læse om Syberg-børnenes oplevelser.

- Jeg har siddet med en lup og tydet børnenes skråskrift. Det har ikke været helt let, men jeg har været godt hjulpet af mine mange år som skoleleder. Jeg er vant til at se mange forskellige slags håndskrift, smiler Søren Ellesø.

For at forberede sig til turen og komme i den rigtige stemning besøgte han og hans fætter torsdag Johannes Larsen Museet og Sybergs Atelier i Kerteminde. Her fik de også set postkortene fra Syberg-børnene, som museumsinspektør, Troels Malthe Borch, bragte med sig og viste frem med hvide handsker på. 

Udover at nærstudere postkortene har fætrene også været flittige gæster på biblioteker, hvor de har gravet sig ned i Syberg-familiens historie.

Strabadserende tur

På onsdag flyver fætrene med cykler og oppakning til Pisa fra Kastrup. De skal lige suge den italienske by til sig og - naturligvis - se det legandariske skæve tårn, inden de fredag 1. september tager hul på de første kilometer mod Danmark. Når fætrene omkring 1. oktober rammer Danmark, skulle de gerne have tilbagelagt omkring 2400 kilometer.

- Vi satser ikke på at komme hjem som to brystbilleder, men turen kommer helt sikkert til at slide på os, fortæller Søren Ellesø.

- De to unge mennesker må have cyklet på grusstier, og jeg kan slet ikke forstå, at de slet ikke skriver noget i deres postkort om, hvor trætte, de har været, tilføjer han leende og fortæller, at han til tider kan have dem mistænkt for at have benyttet sig af toget på nogle stærkninger.

Søren Ellesø er en mand, der egentlig helst ville have planlagt cykelturen hjem fra Pisa punkt for punkt, men sådan er hans fætter slet ikke indrettet.

- Den slags kan man ikke planlægge, for der kommer altid noget uforudset, og så må vi måske cykle en anden vej end, vi havde regnet med, pointerer Lars Ellesø.

De to fætre er heller ikke helt enige om, hvad de skal bruge til at navigere hjem med. Fætter Søren bruger både kort og gps, mens Lars helst vil benytte sig af "brevduen," som han kalder det lille kompas, han har sat på cykelstyret.

- Sådan et bruger rigtige mænd nemlig, siger han med et drilsk smil vippende på læberne.

I denne weekend er der for sidste gang i år åbent i Sybergs Atelier, hvor der er fri entré.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.