SØSIDEN

Kay von Eitzen er ejer af en Bianca 27-sejlbåd, der er så flot, at den har været på forsiden af Europas største bådblad. Søsiden kikker om bord i den 43-årige klassiker bygget i Rudkøbing.

Mens ejeren finder pudsekluden i sin velordnede kistebænk, kan vi nå at fortælle, at Søsiden er gået om bord i en 43 år gammel lystbåd, der ligner en nybygning fra i går. Ellers måske rettere en standard-nybygning respektfuldt opgraderet overalt fra køl til mastetop. En Bianca 27 De Luxe.

Bådens skipper er den 50-årige Kay von Eitzen, formand for den danske sejlklub i Flensborg. Sammen med fru Doris har han ejet Holnis siden 2001.

- Du må gerne skrive, at jeg er nørd. Nej, skriv bare tosset med den her båd, siger Kay von Eitzen og melder nu bådens værfts-skilt nypudset og klar til fotografering.

Cockpittets rustfri stålplade med værftets navn i logoskrift og bådens byggeår og nummer er ikke originalt. Men det kunne det ligeså godt have været. Som alle andre af de talrige opgraderinger på den toptrimmede båd gælder det for Kay von Eitzen, at ændringer om bord skal foretages med respekt for det oprindelige. Det skal være i en stil, som kunne være leveret fra værftet i Rudkøbing.

SE VIDEOEN: Jeg er en bådtosse ...

- En af de smukkeste ...

- Jeg synes, at Bianca 27 har nogle klassiske former, der gør den til en af de smukkeste og mest harmoniske lystbåde, der findes. Det skal man respektere. Man skal ikke begynde at udføre noget ekstra, der ser fremmedartet ud, forklarer Kay von Eitzen.

Selvom Holnis kommer på land hvert efterår og tilbringer vinteren i en hal sammen med andre både af samme type fra Fahrensodde-havnen, får bådene ikke lov at tilbringe en stille land-sæson. Projekterne er mangfoldige. Mange af dem udføres i kammeratligt samarbejde mellem ejerne af havnens fem Bianca 27'ere. En sejler har kompetencer i rustfrit stål, en anden har i træ, en tredje har forbindelse til forkromning og nogle er skrappe til elektronik. Som faglært maler og mangeårig pedel på en skole er Kay von Eitzen også typen, der har hænderne godt skruet på. Og ikke nok med det. Kompromiser i udførelsen er ikke et begreb, der nyder fremme om bord. Niveauet er bedste bådebygger-kvalitet. Som de siger dernede: Spitzenklasse.

- Helst med Dannebrog

- Vi har et stærkt sammenhold i vores havn omkring bådtypen. Min interesse for den har også givet mig mange nye venner både i Tyskland og Danmark, fortæller Kay von Eitzen. Han er dansk af sind, og er i dag amtskonsulent for det danske mindretal i Flensborg.

- Allerhelst vil jeg sejle med Dannebrog, men den går jo ikke. Men det har ikke været en rigtig sejlersommer uden at Holnis har været i fødebyen Rudkøbing, siger Kay von Eitzen.

Bianca 27'eren har sit navn efter en halvø i Flensborg Fjord, hvor familien havde sommerhus. Hans tidligere træbåde bar samme navn.

Før Holnis fik den helt store makeover, var den så flot, at den i 2007 til det klassiske bådtræf i Maasholm på Slien blev kåret om årets "Østersøens Perle".

Dengang fangede ikke mindst et nylagt teakdæk beundrende blikke.

For et par år siden løb en planlagt vindues-udskiftning om bord nærmest løbsk. Det ene projekt tog det andet med sig. Holnis måtte tage en sommer i en hal og kunne året efter søsættes med nymalet, kongeblåt fribord, ny guldstribe, nymalet dæk, ruf og cockpit - og så altså de ni nye vinduer specialfremstillet i Danmark.

Den udvendige totalrenovering gik ikke upåagtet hen. Holnis kom på forsiden af Europas største bådblad, Yacht. Desuden har Kay von Eitzen holdt foredrag på bådmessen i Hamborg og i flere sejlklubber.

- Bådtosseri ...

- Straks man står foran Holnis i Rudkøbing havn ser man, at her ligger en bådejer bogstaveligt talt med stort B. På stævnets teaktrin på vej om bord er lagt et B formgivet præcist som i byggeværftets logo.

En anden detalje. I kanten af dækket er indlagt runde riste til afløb. Standard er de af messing. På Holnis er de selvfølgelig forkromede.

På salonens tag, ruffet, troner et luftindtag, en såkaldt doradeventil. Forkromet. Den er også ejerens påfund inklusiv dens håndsnedkererede fundament af lakeret mahogni.

I cockpittet spotter vi bl. a. et højtalergitter af lakeret træ og en ditto gearknop.

Og ... Ja, salon og forkahyt skinner også af elegante detaljer med god stil og smag som fællesnævner. Fx er næsten al synlig glasfiber beklædt med træpaneler.

- Det hele har selvfølgelig kostet en del. De penge får man nok aldrig tilbage. Sådan kan man heller ikke gøre den slags bådtosseri op. Hverdagen er fyldt med fornuft, og så slipper vi tingene fri her om bord, siger Kay von Eitzen, der er sikker på, at han sidder ved Holnis' figurdekorerede rorpind, så længe han er sejler.

Ude på fordækket ligger en spilerstag . ikke af aluminium - men af træ. Spilerstagen antyder Kay von Eitzens næste påtænkte projekt om bord:

- Jeg kunne godt tænke mig at udskifte min alu-mast. Jeg leder efter en af træ. Det klæder en klassisk båd bedre.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
FAKTA: Rudkøbing-klassikeren Bianca 27

FAKTA: Rudkøbing-klassikeren Bianca 27

Klassiske sejlbåde: Brugsværdien er højere end salgsprisen

Klassiske sejlbåde: Brugsværdien er højere end salgsprisen