Klumme: Ro er vigtigere end rigdom
Af: Carl Valentin, folketingskandidat for SF

Mange danskere har brug for mere ro. 35.000 af os er hver dag sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø. Antallet af unge, der ugentligt eller dagligt er påvirket af stresssymptomer, er stigende. Og op mod hvert femte barn i en børnehave eller skoleklasse er belastet af stress.

Desværre kan det være svært at få lov til at skrue ned for presset. Det skal vi lave om på.

SF's udspil til en ro-på-reform, som blev præsenteret sidste weekend, er efter min mening et af de vigtigste politiske udspil, Danmark har set i mange år - og det tager både ungdommens og arbejdende folks problemer alvorligt.

Konkret foreslår vi, at forældre til børn under skolealderen skal have ret til at gå ned på 30 timer. Ingen tvang, men et tilbud om at skrue ned og bruge tid på det vigtigste i de år af ens liv - samvær med børnene. Samtidig tilbydes familierne et SU-lignende lån fra staten, der kan bruges til lønkompensation ved nedsat tid.

De studerende har også brug for ro - tro mig, som en, der selv læser, er det skræmmende at se, hvor mange der knækker psyken i disse år. Vi foreslår derfor ikke blot at afskaffe fremdriftsreformen, men også at indføre flere karakterfrie klasser og droppe regeringens, DF's og Socialdemokratiets uddannelsesloft, der knuser de unges drømme. Igen er fokus på friheden til at vælge, hvor travlt man vil have. Vil man fuldføre sit studie på normeret tid, er man mere end velkommen- men har man brug for lidt mere tid, skal der også være plads til det.

De mindste må vi heller ikke glemme. Vi foreslår derfor, at ingen børn under tre år skal tvinges fra vuggestue til børnehave. Derudover skal forældre og pædagoger bestemme, hvornår børnene skal starte i skole - i stedet for at det afgøres af kommunalbestyrelsen.

Det er på tide, vi indser, at hvor vores samfund er nået til i dag, så er ro vigtigere end rigdom. Dermed ikke sagt, at de danskere, der er fattige, har nok - det har de slet ikke, og en del af vores projekt som venstrefløj må altid være at fordele ressourcerne mere retfærdigt. Men det evindelige fokus på, at alt skal gøres hurtigere, må høre op. Der skal være tid til at snuble, leve livet og gøre tingene i sit eget tempo.

I sidste uge trådte SF's forsalg om gratis psykologhjælp til unge i Odense Kommune i kraft. Det er et godt skridt på vejen til at hjælpe de mange, der rammes af angst, stress, depression og lignende. Men vi er også nødt til at tage fat om det, der skaber problemerne. Det synes jeg, ro-på-reformen virkelig formår.