SØSIDEN

Efter købet af Svendborg-galeasen Palnatoke har Petersen & Sørensen Motorværksted besluttet at skibet skal chartres ud gennem Maritimt Center i Svendborg

- Dem, der har musklerne har også pligten. Sådan har værftsejer Cai Larsen, Svendborg sagt om baggrunden for, at han i foråret købte galeasen Palnatoke. Det bevaringsværdige sejlskib er hjemmehørende i Svendborg og var i en årrække ejet af læge Lasse Hessel, Svendborg.

Fra Palnatokes nye ejer, værftet Petersen & Sørensen Motorværksted A/S på Frederiksøen, fortæller Poul Hegelund, at der skulle nogle overvejelser til, før Cai Larsen besluttede sig for at købe Palnatoke.

- Som udgangspunkt er vi jo ikke i markedet for et sådant skib, siger Poul Hegelund til Søsiden. Han oplyser, at det var henvendelser fra Maritimt Center i Svendborg og fra træskibsmiljøet der luftede tanken om, at værftet måske kunne have interesse i at købe Palnatoke.

- Svendborg er det rigtige

- Ved nærmere eftertanke nåede vi frem til, at intet sted for Palnatoke ville være mere rigtigt end Svendborg. Beslutningen om at købe Palnatoke blev også taget inspireret af alt det gode arbejde, der bliver gjort i Maritimt Center, forklarer Poul Hegelund.

- Det spillede også ind i beslutningen, at vi driver værft på en ø, hvor der er kulturinstitutioner i form af bl. a. et spillested og et museum. Så med købet af skibet, ville vi gerne give vores bidrag i form af at bevare et stykke kulturarv, siger Poul Hegelund.

Da Petersen & Sørensen Motorværksted købe Palnatoke i foråret, havde den ligget til vinteropbevaring langs kaj i Rudkøbing. Skibet var grundlæggende i god stand, men er efter overtagelsen teknisk gennemgået og serviceret på den nye ejers værft.

- Palnatoke var registreret som privat lystfartøj. Da vi købte det, vidste vi faktisk ikke, om det var muligt at få det tilbage-registreret som erhvervsskib. Vi tog en chance, siger Poul Hegelund.

Den nye ejers plan for Palnatoke er, at den lejlighedsvis skal anvendes til repræsentative formål, men at den i øvrigt primært skal indgå i Maritimt Centers flåde af sejlskibe der udbydes til charter. Palnatoke må have op til 20 passagerer om bord.

- Maritimt Center skal stå for al bookning og markedsføring, oplyser Poul Hegelund.

- En rigtig god historie

Leder af Maritimt Center og næstformand for Træskibs Sammenslutningen, Jan Jay Brun Jensen, Svendborg siger, at firma-overtagelsen af Palnatoke er en rigtig god historie for skibsbevaringen og træskibene.

Palnatokes første lange sejlads under Petersen & Sørensens ejerskab var deltagelse i sidste uges sejlads Fyn Rundt. Skibet blev stillet frit til rådighed for skipper Lise Mortensen, der samlede en besætning på syv kvinder. En af dem var Christina Kallan, Svendborg:

- Vi er meget glade for at kunne bruge det på Fyn Rundt. Det er helt vildt fedt og dejligt, at det nu er overtaget af Petersen & Sørensen, betoner Christina Kallan, der har en mangeårig baggrund i sejlskibsmiljøet.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
2
Det har kostet 100 mio. kr. - men uden frivillige gik det ikke

Det har kostet 100 mio. kr. - men uden frivillige gik det ikke

SØSTÆRK VIDEO: Otte kvinder i et sejlskib

SØSTÆRK VIDEO: Otte kvinder i et sejlskib

Krisen sejlet agterud: Store sejlskibe i medvind

Krisen sejlet agterud: Store sejlskibe i medvind