KOØJET

Årets Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe stod i de halvrunde års tegn. I anledning af 35 års jubilæet for sejladsens start blev alle godt 500 aktive sejlere på de omkring 40 fartøjer budt på et glas bobler som optakt til middag og præmiefest i den gamle skibsværftshal i Svendborg.

Mens boblerne gled indenbords, genopfriskede Fyn Rundt-veteran og Viking-skipper Lone Jerk, Thurø, hvordan ideen til sejladsen blev søsat i starten af 1980'erne.

Den korte historie er, at skipperne på skonnerterne Brita Leth, Lilla Dan og Aron faldt i snak på Ring-Andersens værft i Svendborg. Her blev de enige om, at det sikkert kunne være hyggeligt, at de tre skibe sejlede en tur sammen - fx rundt om Fyn.

Tanken blev forvandlet til handling. De følgende år stødte flere og flere sejlskibe til og kursen for den traditionsrige Fyn Rundt, som den kendes i dag, var lagt. Siden fulgte initiativer til fremme af sejladens overordnede formål - at synliggøre og dermed styrke bevaringen af den maritime kulturarv, som de gamle brugs-skibe er.

I jubilæets skær står også sejladsens - vel nok - alderspræsident, Preben Hansen, Odense. Kun afbrudt af et enkelt år med sygdom i familien, har han sejlet Fyn Rundt i 25 år i træk om bord på den Svendborg-byggede skonnert Brita Leth fra Århus.

- Det var tilfældigt, at jeg fik øje på en plakat for Brita Leth i Aarhus. Min kone tilskyndede mig til at sejle med. Da jeg kom hjem, kunne hun mærke, at jeg havde fået ro i sindet. Derfor anbefalede hun, at jeg også skulle tage med næste år - osv., fortæller Preben Hansen til Koøjet.

I dag har han status af æres-gast på Brita Leth, er stadig lidt aktiv om bord og har sin egen stol på dækket:

- Jeg giver også gerne de unge et godt råd om, hvordan de skal hale i skøder og kvejle tov, siger Preben Hansen - 85 år.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
1
Billedserie for fulde sejl: Fyn Rundt til søs Faaborg-Svendborg

Billedserie for fulde sejl: Fyn Rundt til søs Faaborg-Svendborg

8
Se billederne: Da to Fyn Rundt-sejlskibe kolliderede

Se billederne: Da to Fyn Rundt-sejlskibe kolliderede

2
Billedserie: Fyn Rundt-postkassens store festaften

Billedserie: Fyn Rundt-postkassens store festaften