Fårelort på vejene blev opløst af regn og sprøjtet op på deltagerne i et norsk terræncykelløb.

Oslo. Fårelort på vejene er årsagen til, at en stor del af deltagerne i et norsk terræncykelløb er blevet syge.

Ud af i alt 300 deltagere i Trans-Østerdalen-løbet i juni har 50 personer efterfølgende lagt sig syge med mavesmerter, feber og diarré.

Ifølge løbslæge Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng er fårelort på vejene blevet opløst af kraftig regn og sprøjtet op på deltagerne.

- Særligt hvis afføringen er fersk, og det er i store mængder, så kan den sprøjte op på drikkedunkene. Og så hænder det, at man får det i sig, når man drikker, siger lægen til tv-stationen NRK.

Det er blevet påvist, at 50 personer er blevet ramt af tarmbakterien campylobacter.  Flere har været nødsaget til at indtage deres mad intravenøst på hospitalet.

Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng oplyser, at man vil forsøge at forhindre, at noget lignende sker i fremtiden.

- Vi har været i dialog med ledelsen af løbet, og vi har en del konkrete tiltag, som vi skal se på. Vi har været meget uheldige med årets cykelløb, men vi må se på, hvad vi kan gøre for, at det ikke sker igen, siger lægen, der på løbets hjemmeside giver cykelrytterne dette råd: 

- Det allervigtigste tiltag er imidlertid før start: Det er skærme, som virker. De hjælper mod sprøjt på flasker og ansigt.

(ritzau/NTB og mgm)