Den "kedelige" hverdag
Af: Fhv. lærer
Inger Birkemose

Vi er midt i januar, og det er blevet rigtig hverdag igen - "den grå hverdag" - "den kedelige hverdag" - "hverdagstrummerum" - alle de negative ord, der kan bruges om hverdagen. I halvanden måned har juleriet styret de fleste danskeres tilværelse - først meget modstræbende da de første nisser dukkede op i november. Forargelsen kendte ingen grænser, når vi skulle sige vores mening om den alt for tidlige start på julerier.

Modstræbende og næsten umærkeligt kom vi langsomt med på julebølgen, og i december svælgede vi uhæmmet i røde lys, klæbrig, sød glögg og æbleskiver, julemelodier dagen lang, julemarkeder, koncerter, udstillinger, ugeblade, som gav opskrift på, hvordan man skaber den perfekte jul, hvor alt bare er som i novellerne. Pengene fossede ud til alt for dyre gaver, alle havde bare så travlt, mange sprang julekortene over og mente, at e-mails eller sms var godt nok - men vi elsker da alle at få et rigtigt julekort med gammeldags motiv, frimærke, julemærke og lang leveringstid.

Anden juledag var overmæthedsgraden nået, og næste hurdle var "store byttedag" og derefter nytårsaften, som satte det store brag af et punktum for året med glæder og skuffelser. Først i januar vågnede man op med økonomiske og andre tømmermænd og erkendte, at de glorværdige nytårsforsætter nok skal tillempes en hel del for at kunne overholdes.

Og nu er det hverdag! Og det er så dejligt. Det betyder, at der bogstaveligt, og på andre måder, skal luftes godt ud, det kan ikke blive nøgternt og spartansk nok. Ud med røde lys og servietter, røde julestjerner, som alligevel har tabt bladene. Ind med noget lyst, køligt og rent, selv maden må gerne være lidt spartansk, bleg, lidt kedelig, og for nogle er det måske ensbetydende med boller i selleri, kogte sild, vandgrød.

Damebladene har ændret kurs - nu er det nemme og ufejlbare kure til at komme af med de ekstra kilo, som opskrifterne på konfekt og kager før jul resulterede i. For den enkelte betyder hverdag arbejde, skole, institution, kurser, træning, behandling, foreningsmøder, hjælpe familie og naboer, selv blive hjulpet - listen er lang, og det er ikke alt, der er lige rart, men alligevel trives vi med en vis plan i hverdagen.

Men i januar sker det samme hvert eneste år - uanset hvor gammel man er, er forundringen lige stor, når der står i avisen, at dagen er tiltaget med et par minutter, og her et par uger inde i januar kan det tydeligt ses både morgen og eftermiddag. Og ligeså mærkeligt er det hvert år, når der er et par meget små, gule knopper under hækken, det kan ikke være en erantis, for det er for tidligt, men det er det nu bare alligevel. Fra nu af er der oplevelser i naturen hver dag - og der er så mange hverdage, så det er værd at nyde det hele.