Debat: Mig, mig, mig-generationen
Af: Amin Safari, eventmanager hos Aya Club og Junior AR hos Universal Music

Vi lever i en tid, hvor vi er drevet og omringet af sociale medier. Den såkaldte SoMe-kultur. Det har aldrig været vigtigere med social accept. Det er tidskrævende, drænende og ødelæggende for ens selvbillede.

Mit arbejde kræver, at jeg dagligt skal være forbundet på de forskellige SoMe-platforme. Det er tit og ofte promovering af de ting, jeg arbejder med, men samtidig promovering af mig selv som offentlig person. Det er der, problemet ligger.

Så længe jeg kan huske tilbage, har jeg søgt accept via sociale medier. Dette var endda før Facebook. Jeg kan næsten ikke huske tiden før sociale medier, jeg kan ikke huske, hvem jeg var som person. Jeg var helt sikkert et mere socialt menneske, end jeg er nu.

Vi er to forskellige personer, vi prøver ihærdigt at skabe en god Snapchat-mystory, vi smider #tb-billeder op på Instagram, fordi vi egentlig ikke har noget bedre at smide op. Man vil jo gerne have opmærksomheden. Vi kræver det nærmest som unge sociale individer. Vi brander os selv som succesfulde personer, der lever et action packed liv og har styr på det hele.

I bund og grund har størstedelen af os en rimelig ordinær hverdag, hvor der ikke rigtig sker det helt store. Noget af det første, man gør om morgenen, er at tjekke de forskellige SoMe-apps på telefonen, scrolle ned af ens Instagram-feed, like folks billeder, tjekke hvor mange likes man selv har fået og se folks mystory' m.m. I bund og grund har man lige sammenlignet ens eget liv med andres. Alt dette inden man har børstet sine tænder.

Det er ikke tilfældigt, at flere og flere unge lider af depression, stress og spiseforstyrrelser. De sociale medier får os til at tro, at alle andres liv er perfekt, og ens eget liv er noget lort. Vi lever i en illusion. Det er virkelig ødelæggende for ens eget selvværd.

Jeg skriver denne klumme, fordi jeg kender det alt for godt selv. Mit SoMe-liv har gjort det svært for mig at have en reel samtale med mennesker, fordi jeg føler, at jeg skal leve op til den Amin, de oplever på f.eks. min mystory. Det ville jo være ret kedeligt og egentlig lidt deprimerende, hvis jeg bund ærligt viste dem en helt almindelig dag i mit liv. Derfor pynter man lidt på sandheden.

Dette er ikke en hetz mod brugen af sociale medier, tværtimod, men et opråb om, at man skal passe på med, hvordan man bruger dette fantastiske værktøj. Jeg er for længst faldet i fælden og har svært ved at sige stop. Jeg ser ikke så mange mennesker i hverdagene, det kan tit tælles på en hånd. Derfor har jeg gennem årene opbygget en form for generthed og angst for større mængder af mennesker. Jeg ser de fleste mennesker i nattelivet eller til sociale arrangementer, hvor de oftest er berusede. Derfor har jeg svært ved at være social, hvis jeg ikke selv er beruset. Det er et problem, for så får de lige præcis den Amin, de gerne vil have, nemlig den festlige, sjove og ubekymrede Amin.

Jeg har heldigvis indset problemet og arbejder med det. Det er ikke nemt. SoMe-kulturen stormer frem og kan ikke stoppes. Det er urealistisk at sige: "Hvorfor sletter du ikke bare dine apps og lægger telefonen fra dig?" Det er simpelthen for sent nu. Telefonen er en del af os.

Det, vi skal fokusere på, er at ændre vores mindset om brugen af sociale medier. Vi lever i en mig, mig, mig-kultur, hvor vi kræver opmærksomhed. Men måske skulle man i stedet begynde at tænke på "Mig, mig, mig" i en helt anden forstand og ikke søge opmærksomheden og accepten fra andre. Hav fokus på dig selv i livet og ikke hav så travlt med at fokusere på andres liv. Det handler om mig, mig, mig.