Så fik vi - eller får vi - en ny regering. Helt uden valg, selv om Liberal Alliances leder Anders Samuelsen stædigt fastholder, at der de facto har været valg. Det er nemlig den argumentation, han holder fast i for at forklare, at han har skiftet mening.

Det ultimative krav om de fem procents beskæring af topskatten er ikke længere ultimativt. Det var det krav, som Samuelsen var klar til at lade regeringen falde over, og det har han så gjort, siger han selv. Altså har der været valg, regeringen er faldet, og nu gælder kravet ikke længere.

Det er helt lovligt for selv politikere at skifte holdning. Uanset om der følger ministerdyt med eller ej.

Logikken er både til at følge og det modsatte. For Samuelsen har selvfølgelig ret i, at situationen nu er en anden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen ved at invitere LA og K med ind i regeringen reelt har ladet den smalle Venstre-regering falde. Han har også ret i, at det var LA-kravet, der i sidste ende gjorde udfaldet; at det var presset fra LA, der har fremprovokeret invitationen fra Løkke.

På den anden side har Samuelsen også skaffet sig selv et gigantisk forklaringsproblem på halsen. Den stædige fastholdelse på kravet om topskattelettelsen var jo LA's måde at forny den politiske beslutningsproces på. Det var politisk "disruption", som LA?s Mette Bock fornylig skrev i en kronik, hvor hun argumenterede for de nye partiers særlige kraft og evne til konstruktiv at ødelægge (disrupte) de velkendte og fasttømrede strukturer.

Nu har man så fundet sig til rette i de velkendte beslutningsmønstres positioner. Og fra nogle fronter hagler kritikken ned. "Man har et standpunkt, til man får en dyt", som et af de mere muntre drillende indslag har lydt på de sociale medier de seneste dage med henvisning til den ministerbil, som formentlig venter forude for Anders Samuelsen.

Den debat vil fortsætte længe, og Samuelsen, der helt åbenlyst trives bedst i mediebevågenhed og i evindelig halvfamiliær infight med medier og kommentatorer, vil skulle svare for sig længe endnu. Det er dog vigtigt at holde fast i, at sagen om, hvorvidt Samuelsens valg er rigtigt eller forkert, alene er et forhold mellem LA og dets vælgere, og det er et regnskab, som først kan gøres op ved næste (rigtige) valg.

Nok så megen offentlig latterliggørelse og udskamning ændrer ikke på det forhold. Ligesom det også er på sin plads at minde om, at det faktisk er helt lovligt for selv politikere at skifte holdning. Uanset om der følger ministerdyt med eller ej. Dertil kommer, at det nu engang er i regering og ikke uden for, at man har mest magt. Og er man fastlåst i forældede positioner, kommer man aldrig i nærheden af den magt.

Politisk forandring skabes faktisk kun ved, at de valgte politikere tør skifte standpunkt en gang imellem. Systemet er skabt til, at de ved valgene skal stå mere til regnskab for det, de har gjort og sagt, end for det de siger, de vil gøre.

  • fyens.dk