Cabernet sauvignon, merlot og chardonnay - Frankrig er meget mere end de tre typiske druer. Turen går til La France Profonde.

Bilferien mod syd går i sagens natur gennem Tyskland, og efter et stykke med motorvej drejer mange til højre og ind i Frankrig, hvor Alsace kan være første stop med vinruten langs Vogeserne og pittoreske byer som Kaysersberg og Riquewihr.

Vinbønderne i Alsace fremstiller vin af god kvalitet, som mange danskere instinktivt griber ud efter i supermarked eller vinhandel. Og med god grund viser første flaske i denne test af ferievin, som ligger et stykke fra alfarvej både geografisk og når det gælder drue eller fremstillingsmetode.

Gautier Hartmann fra landsbyen Orscwihr er en tålmodig mand, for han lader sin cremant ligge i seks år, inden han fjerner gærresterne og sætter en korkprop i halsen på vinen. Seks år er fire gange mere end kravet til producenterne i Champagne, og tiden med bærme betyder flere nuancer og ekstra fine bobler i den færdige vin. Desuden er udbyttet fra de sydvendte skråninger mellem Thann og Westhalten ganske lavt, og det får sammen med den ekstra lagring prisen længere op, end vi er vant til at betale for en flaske cremant. Men vinen er elegant og raffineret til fem små stjerner til tilbudsprisen på 150 kroner ved køb af seks styk hos Holte Vinlager, og her kan man jo dele med naboen eller en kammerat eller blot håbe på en lang, varm sommer.

Frankrig er et interessant land, hvor både oste- og vinkulturen har udviklet sig i spændet mellem lokalt selvstyre og centralmagten i Paris, hvor vi i Danmark har haft andelsbevægelsen og en mere ensartet produktion i landbruget. I Frankrig byder provinsen langt borte fra Élysée-palæet og den siddende præsident på et festfyrværkeri af druer ud over de kendte som cabernet sauvignon, merlot og chardonnay.

Gæringssvampe på kanten af Schweiz

Hvis man sætter kursen ud af Paris mod Lyon og drejer til venstre på halvvejen, kommer man ind i bjergene til producenterne af den specielle jura-vin. Jura ligger afsondret på kanten til Schweiz med et mere kontinentalt klima og koldere vintre end i Bourgogne. Her trives specielle druer som poulsard og savagnin, men testens vin fra topdomænet Montbourgeau er fremstillet på druen chardonnay. Det vil de færreste nok gætte på, da vinmageren Nicole Deriaux har sendt mosten til gæring og lagring på eg i fire-fem år inden aftapningen på flaske.

Egefadene er ikke er fyldt helt op, og derfor dannes et slør af gæringssvampe over vinen som hos gul vin - vin jaune - og sherry. Vinen fra det lille område L'Etoile have sine fans, men mange vil blive skræmt af den tørre, oxiderede stil, som leder tankerne hen på tør sherry - og ikke mindst prisen på knap 300 kroner for en flaske hos Erik Sørensen Vin. Omvendt er her også ganske meget at gå på opdagelse i for fans af den specielle stil, og til ost vil vinen være meget interessant.

En læbebider fra Languedoc

Picpoul er en anden særlig drue, som trives i Languedoc. Navnet betyder frit oversat læbebider på grund af mostens høje indhold af syre. Picpoul udmærker sig ved at kunne tåle et kystnært klima, og den har tidligere været bærende drue i vermouth, men er i denne test stammen i en robust vin til 65 kroner ved køb af to hos Holte Vinlager. Vinen har fedme og let bitterhed i munden, så den vil stå godt til en grillet kylling eller et stykke stegt fisk på terrassen.

Hvis man kører fra Languedoc mod vest når man til Gascogne: Området ligger omtrent så langt fra Paris, som man kan komme i Frankrig og er kendt for mantraet douceur de vivre - livets sødme - sammen med gåselever og armagnac. Nogen vil måske også huske, at Alexandre Dumas figur d'Artagnan var født her. Testens to sidste vine kommer fra dette sydvestlige hjørne og er glimrende til prisen. Plaimont Les 3 Chevaliers ( 85 kroner ved køb af seks hos Erik Sørensen Vin) er produceret i Saint Mont på kanten af Pyrenæerne mellem Lourdes og Agen er en vin på tre druer: Pinenc, tannat og cabernet sauvignon, som danner en stram, saftig mellemvægter af en rødvin med syre og fadbitterhed til at klare fedtmarmoreringen på en grillet nakkekotelet.

Saftig grillpleaser

Pinenc dyrkes på et meget begrænset areal, hvor langt den overvejende andel ligger i Sydvestfrankrig i Gaillac Maillac, Cahors og Bergerac. Arealet begrænses dog til stadighed, da druetypen løbende udskiftes til fordel for Malbec, da dens meget hårde stokke gør den meget svær at arbejde med i vinmarken. Tannat kan være en heftig drue, men vinen er høstet sent med modne druer og har desuden fået en tur med såkaldt mikrooxidation, så den har knap så meget kant som de kan have fra Frankrigs sydvestlige hjørne.

Overmodne druer og nobelt råd

Dessertvinen Pacherenc St.Albert (119,95 kroner på tilbud hos Erik Sørensen Vin) er en af de mest sjældne i Frankrig med blot 1050 kasser af årgangen 2011 på den sjældne og ældgamle drue petit courbu, som her er i selskab med druerne petit og gros manseng.

Pacherenc St.Albert er en mangfoldig oplevelse i både næse og mund og giver mindelser om sauterne fra Bordeaux med koncentreret frugt og nobel råd. De overmodne druer til vinen høstes efter gammel tradition omkring St. Alberts dag den 15. november og gærer på nye fade, som føjer fadnoter til den færdige vin. Syren er måske ikke den største, men i forhold til priserne på sød vin længere oppe i Frankrig er den et absolut godt køb. Ikke mindst i selskab med blåskimmel, som er mere gængs kost på vore breddegrader. Bon appetit!

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.