De to fynske brætspilsudviklere, Morten Skovhus og Martin Vinther Olesen, står med deres brætspil "Ego" over for et massivt gennembrud på det østeuropæiske marked.

Det lille fynske brætspilsfirma Game Inventors står efter alt at dømme over for et seriøst indtog på det østeuropæiske marked. Lige nu har de Polen og Rusland under kærlig behandling. Derefter følger, hvis alt går vel, Tjekkiet, Rumænien, Ungarn, Slovakiet, Ukraine, Kazakhstan og Hviderusland.

En søndag nat i december 2002 lagde Morten Skovhus, Langeland, og Martin Vinther Olesen, Odense, kimen til det, der godt to år senere skulle blive til Game Inventors. Siden har firmaet med base i et parcelhus i Odense M udviklet og udgivet 17 spil.

Det er spil nummer to i rækken, "Ego," som er virksomhedens hidtil mest succesfulde spil, der nu er godt på vej ud på det østeuropæiske marked.

Men historien begynder faktisk i Tyskland, verdens største brætspilsmarked, hvor Ego-spillet har været på markedet i nogle år.

- Vi har altid bygget vores forretning og budgetter på det danske marked. Vi har altid set udlandet som en kæmpe lottokupon. Men så blev vores udgiver i Tyskland kontaktet af den russiske brætspilsudgiver Hobby World, som havde gået og kigget på vores Ego-spil og tænkt, om ikke det var noget, der kunne passe godt hos dem, begynder Martin Vinther Olesen historien.

Ego-spillet findes i syv forskellige versioner. Til Valentines Day sidste år udkom en version af spillet på det russiske marked.

- Til februar er det så meningen, at vi baldrer af sted med den store originale version af Ego. Planen er, at det først skal udkomme i Rusland. Så Ukraine, Kasakhstan og Hviderusland, siger Morten Skovhus.

Det er endnu alt for tidligt at begynde at spå om fremtiden. Men potentialet er unægteligt stort.

- Der bor 145 millioner i Rusland, og der er dejligt mørkt det meste af året, og det er jo noget, der ligesom vodka går godt i spænd med brætspil, siger han med et glimt i øjet, men bliver så alvorlig:

- Rusland er et potentielt kæmpe marked, også fordi vores samarbejdspartner Hobby World er en af de største derovre. De har nogle kæmpe muskler at spille med.

Rusland gav mod på mere

Selvom Game Inventors fortsat konservativt satser forretningen på det danske marked, gav det, at russerne selv kom og bød sig til, de to brætspilsudviklere blod på tanden.

- Hvis man kan lave en aftale i Rusland, så kan man vel også andre steder, lyder det fra Morten Skovhus.

Det er her, Polen kommer ind i billedet.

- I foråret fandt vi ud af, at polske Trefl, som er en af verdens største udgivere af brætspil til børn og puslespil, var på udkig efter et voksenspil. Og at de allerede havde øje på vores Ego, fordi en agent og brætspilsudvikler havde vist dem det, fortæller Morten Skovhus.

Trefl ligger i Gdansk i Polen, men er til stede i 150 lande i verden. Firmaet faldt pladask for Ego, så spillet er allerede udkommet i Polen.

- De er helt oppe og køre. For en måned siden fik vi en meget mærkelig mail. Der stod: "Det går godt. Vi har solgt, hvad vi skulle. Til næste år sætter vi et nul bagefter," fortæller Morten Skovhus.

Faktisk er Trefl så vilde med Ego, at de allerede har købt rettighederne til at udgive spillet i Tjekkiet, Rumænien, Ungarn og Slovakiet. På blot to måneder har Trefl solgt godt 5000 eksemplarer af Ego i Polen, og potentialet er langt større.

- Vi tør næsten ikke håbe på det, men det er potentielt vores pension, vi står med her. Hvis spillet får rigtig fat, kan vi vel sælge en million spil bare i Polen, siger Martin Vinther Olesen.

Ikke at det afspejler sig i budgetterne endnu. De er stadig konservative.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Bag om brætspillet

Fynboer forener spilverdener

Fynboer forener spilverdener

5
Årets bedste: Fynsk spilfirma gør det igen

Årets bedste: Fynsk spilfirma gør det igen