Havetrenden har de sidste mange år haft fokus på bæredygtighed, økologi og dyrevenlige haver. Selv i offentlige anlæg og haver ses trenden. Har du for nylig besøgt vores tyske naboer, springer en tendens virkelig i øjnene! Selv i små landsbyer og midt i storbyerne ses nyindrettede boliger til naturens frie sjæle. Insekthoteller i alle afskygninger pryder stier, haver og parker. Man kan desuden købe dem i næsten alle havecenter og på markeder.

Byg og Bo

I vores velfriserede private haver og offentlige anlæg kan det være en udfordring for insekterne at finde sprækker, huller eller kvas, som de kan søge ly i. For at fremme biodiversiteten i haven kan du med fordel skabe overnatnings- og vinterhi til dens mange små beboere.

Et hotelbyggeri kan være mere eller mindre prangende og kræve snedkersnilde, hvis de skal udformes som små paladser. Mindre kan sagtens gøre det! Vi har anvendt rammen fra en vinkasse af træ som grundlag for hotelbyggeriet. Men man kan sagtens selv fremstille rammen af brædder. Inddelingen af kassens rum kan skabes af bræddestykke eller som her på fotoet ved hjælp af et par træklodser. Ønsker du tag på dit hotel, saves to stykker brædder, der samles og fastgøres på toppen af kassen.

Indret mangfoldigt

Hotellet rum fyldes med forskellige materialer, hvor insekterne kan finde skjul. Her kan kogler, barkstykker, hø og potteskår fint anvendes. Brændestykker eller træklodser, hvori der bores huller, er også et yndet tilholdssted for insekterne. Løstliggende materialer holdes på plads med fx kyllingetrådnet.

Et levende tag

For at få insekthotellet til at falde smukt ind i omgivelserne og bidrage til haveoplevelsen, kan man på insekthotellets tag plante tørketålende planter. Jorden på taget holdes på plads ved hjælp af en pose syet i ukrudtsdug. Begynd med at klippe et stykke dug, der er ca. 10 cm længere end taglængden og dobbelt bredden af taget plus 10 cm. Sy dugen sammen til en aflang pose og sæt den fast på taget med et par søm. Klip et par riller øverst i posen og fyld den med jord. Klip mindre huller flere steder i dugen og plant tørketålende planter som husløg og stenurt i. Vand indtil planterne har etableret sig.

Dåseskjul

Er træ, søm og hammer en uoverstigelig udfordring for dig, eller skal yngre børn være med i "Projekt Insekthotel", kan vi anbefale at anvende konservesdåser til formålet. Fyld dåsen med insektvenlige materialer. Hæng dåsen op i en snor eller saml flere dåser med et gammelt læderbælte eller reb og hæng installationen op.

  • Kolofon

    Af:

    Journalist ved Jyske Fynske Mediers Assens-redaktion. Uddannelse: Kontoruddannelse, historie og samfundsfag ved Aarhus Universitet, voksenunderviser ved Odense Seminarium. Arbejdet som bl.a. kontorassistent, postassistent, totalisatorfunktionær,vicevært, arbejdsmand, støberiarbejder, lærer på vuc og tekniske skoler og aftenskoleunderviser. Freelancejournalist på LokalAvisen Assens i 2000, og siden da som journalist i Fyens Stiftstidende-koncernen med arbejdssted i hhv. Tommerup St. og Assens. Stammer fra Aarhus, men har boet i Aarup siden 1997 og gør det sammen med kone, søn og kat.