Citrus er ikke blot smagsgiver, men også et effektivt "komfur" i mangel af el eller gas ... hælder man citron på rå fisk eller kød "koldkoger" man - en ældgammel teknik udviklet for at sikre holdbarheden af friskfanget, letfordærvelig fisk.

Syren får de bløde muskelproteiner til at koagulere på samme måde som det finder sted under varmepåvirkning, men langsommere og mere nænsomt. Hvor længe processen skal tage, afhænger af smag og behag, prøv dig frem. Når konsistensen er tilpas serveres fisken. Eller marinaden hældes fra og fisken stilles på køl i op til et døgn, men den smager bedst med det samme.

(4 personer)

250 gram torskefilet

250 gram tun eller laksefilet

Saft og skal af en 1 usprøjtet lime

En lille chili, finthakket

2 spsk. olivenolie

2 forårsløg, finthakket

Salt og peber

Purløg

Skær fisken i tynde skiver eller få fiskehandleren til at gøre det. Læg fisken på et fad i et lag. Bland limesaft og skal, chili, olivenolie og forårsløg og fordel over fisken.

Mariner på køl cirka en time. Krydr med salt, peber og purløg og server.