Knækbrødet har urkraft i form af en gammel kornsort og forårets frodige skvalderkålskud, og det holder sig på den kaloriefattige side, fordi der er ikke fedtstof i. Alt efter, hvor god tid man har, kan kort eller lang hævetid vælges. Lang hævetid tilfører brødet en mere kompleks smag. Jeg holder af at spise knækbrødet med en aromatisk tør ost, hjemmelavet æblechutney og lidt oliven til.

En stor håndfuld unge friske skvalderkålskud

4 dl lunkent vand

25 g økogær

1 tsk. fint havsalt

1 tsk. honning

10 dl (600 gram) fuldkorns-emmermel - plus ekstra, hvis dejen er lidt for lind samt til udrulning.

Hak skvalderkålen meget fint. Rør gær ud i det lunkne vand i en skål. Tilsæt havsalt, honning og skvalderkål. Tilsæt mel og ælt dejen.

Sæt skålen med dejen til hævning, lad den stå tildækket i to-seks timer.

Rul dejen ultra tyndt ud på et meldrysset bord - brug rigeligt fuldkorns-emmermel ved udrulning. Stik knækbrødene ud - eksempelvis med en skål (cirka 18 centimeter i diameter) med skarp kant og brug en lille udstiksform til midten.

Læg knækbrødene på en bageplade beklædt med bagepapir, prik dem med en gaffel og bag dem sprøde i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i cirka 10 minutter.

Opbevar knækbrødet i en beholder med tætsluttende låg.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Journalist og redaktør for magasinredaktionen, der står for weekendens redaktionelle tillæg: Magasinet Livsstil, bilmagasinet Gear, Magasinet Rejser og boligmagasinet Base. Skriver også rejsereportager og anmelder børnebøger og teaterforestillinger med mine to døtre. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2000 med et semester i San Francisco, USA, og udlandsophold i Uganda, Afrika. Uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet i 1996.