Hveder - eller hvedeknopper - hører sig til på Store Bededag og kan føres tilbage til midten af 1800-tallet - og måske til tidligere.

Her får du en klassisk, og nem, opskrift på hveder - eller hvedeknopper, som de også kaldes.

500 gram hvedemel
1 dl. mælk - gerne sødmælk
1 dl. vand
50 gram smør/margarine - helst smør
50 gram gær
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
1 æg
evt. 2-3 tsk. kardemomme

Sådan gør du

Lun mælken sammen med vand og smør. Rør gæren ud i væsken. Pisk ægget sammen og tilsæt det sammen med hvedemel, salt og sukker.

Ælt dejen godt igennem, og lad den hæve et lunt sted i en halv times tid. Nu skulle dejen gerne være hævet til dobbelt størrelse.

Ælt dejen godt igennem og del den i 12 lige store stykker. Anbring dem på en bageplade, så de ligger tæt. Lad dem hæve i yderligere 20 minutter.

Tip: Du kan med fordel lade bollerne hæve i damp over en gryde med simrende vand - så bliver bollerne ekstra luftige.

Tænd for ovnen, bollerne pensles med mælk og bages ved 200 grader i 15 til 20 minutter til de er flotte gyldenbrune.

Inden servering flækkes bollerne og ristes, så de bliver til hveder.

Servér rigtig smør til.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Fakta om hveder og Bededag

Fakta om hveder og Bededag