Portræt: 72-årige Frank Skovsager var iværksætter i årtier, før det blev et kendt begreb og lidt smart. Mød manden bag Riegens og Næsby Maskinfabrik

Frank Skovsager bliver aldrig tilfreds. Det indrømmer han gerne.

- Det sådan en idé, jeg har fået. At vi skal videre og frem. I min verden er stilstand det samme som tilbagegang, siger Frank Skovsager.

Og det er ikke bare varm luft, den i dag 72-årige mand lukker ud. Han er iværksætter ind til benet. Af den slags, som ikke bare starter virksomhed, men bliver ved at udvikle og videreudvikle.

Historien om iværksætteren Frank Skovsager begynder i 1970, da han overtog armaturvirksomheden Riegens A/S i Odense.

- Vi var vel omkring syv mand, da jeg overtog virksomheden, fortæller han.

Op igennem årtierne voksede virksomheden fra at være en lille håndværkspræget underleverandør til en stor international virksomhed med fokus på produktion og salg af teknisk indendørs belysning. Indtil Frank Skovsager solgte i 2007 og i 2008 efter 38 år for sidste gang rejste sig fra direktørstolen. På det tidspunkt omsatte virksomheden for 300 millioner kroner om året og talte 450 medarbejdere fordelt på afdelinger i Danmark og England.

- Vi lavede nok 90 procent af alt, hvad Louis Poulsen solgte, lyder det fra Frank Skovsager.

Jeg møder ham i porten til lagerhallen, hvor Næsby Maskinfabriks datterselskab Quicktube holder til på Egestubben i det nordlige Odense.

Han har et par blanksorte træsko på fødderne og klaprer i forsigtig gang gennem hallen, mens han udsteder en ordre - noget med en medarbejder, han skal snakke med - og styrer så mod kontoret med mig i hælene. Om jeg vil have en øl? Det er fredag eftermiddag.

Én gang iværksætter

Da Frank Skovsager som 65-årig solgte sit livsværk til investeringsselskabet Erhvervsinvest var det ikke for at gå på pension. Allerede i midten af 70-erne overtog han Næsby Maskinfabrik fra en gammel ven. Dengang bestod fabrikken bare af otte medarbejdere, men det skulle selvsagt ændre sig med Frank Skovsager ved roret. Særligt efter salget af Riegens, som frigav tid til at kaste alle kræfter ind i maskinfabrikken.

Det er ikke alt, man skal høre fra hestens egen mund. Derfor springer vi for en kort bemærkning til Per Hartvig, som har siddet på posten som Næsby Maskinfabriks administrerende direktør de seneste tre år.

- Når man er gammel iværksætter som Frank, så skal man have noget at gå og rode med i stedet for at sidde hjemme og leve af sine millioner. Det ligger så dybt i ham, underdriver han - helt vildt faktisk. Der er ikke meget hjemmeroderi over Næsby Maskinfabrik.

Aluminium til vindmøller

I dag omsætter virksomheden for 80 millioner kroner om året og tæller cirka 60 medarbejder. Og det er bare i Danmark.

For et par år siden åbnede virksomheden en tilsvarende fabrik i Kina, som fortrinsvist producerer til det amerikanske marked. Her ligger omsætningen på små 70 millioner kroner om året og tæller 100 medarbejdere.

- Vi søger nogle markeder, hvor der ikke er så meget konkurrence. Og så har vi investeret så meget i maskiner, at konkurrenterne ikke kan følge med, lyder det fra Frank Skovsager.

Næsby Maskinfabrik producerer alt i aluminium. Den største kunde er Siemens Wind Power. Men off shore-industrien generelt, som skal bruge stiger platforme, afskærmninger og alt muligt andet i aluminium - tager også godt fra.

Dertil kommer seneste tilkøb: den lille virksomhed Quicktube på små ti mand, som skærer rør i laser og hvor vi befinder os denne fredag eftermiddag.

Og ovre på den anden side af vejen ligger en anden lille afstikker, stanseriet, der producerer fem millioner emner om året, blandt andet bremseskiver til den sydfynske bremsevirksomhed SBS.

Datter er blevet boss

Frank Skovager arbejder stadig, men det er ikke længere ham, der bestemmer. Det gør hans datter Maibritt Skovsager Nielsen.

- Hun er boss nu. Og hun er en skrap kælling for at sige det, som det er. Når det drejer sig om arbejde i hvert fald. Ellers er hun stadig den dejligste tøs, der findes, siger Frank Skovsager.

Det betyder, at han nu har fået tid til at dyrke sin anden store passion, nemlig jagt.

- Jeg er med i Wedellsborg, fortæller Frank Skovsager og afslører i samme åndedrag:

- Men det er ved at være længe siden, jeg har været af sted. Jeg har gået for meget på arbejde, lyder det fra Frank Skovsager.

  • Af: