Lunden kan snart fejre 10-års-jubilæum

Forstander på Lunden Birgit Søgren Nielsen har været med lige siden begyndelsen i 2003. Hun mener, at man er blevet endnu bedre med årene.
Foto: Jørgen Outzen

Lunden kan snart fejre 10-års-jubilæum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forstander Birgit Søgren kigger tilbage på første årti på Lunden, hvor bofællesskabet er seneste tiltag.

Årslev: Bofællesskabet, som Peter Schneider Lyndorff bor i, er seneste tiltag i det efterhånden rutinerede aflastningssted Lunden, som snart kan fejre 10-året for dets start.

Forstander Birgit Søgren forklarer, at tanken bag det ikke er, at brugerne skal bo der for altid, men at det fungerer som et mellemstadie fra hjemmet til eget bosted.

- Det er jo en kæmpe beslutning, når man har en ung med funktionsnedsættelse, som skal flytte ud. Det er svært at vide, hvad de kan og ikke kan, når forældrene ikke er her, fortæller forstanderen.

- Men forældrene har fortjent at se deres børn flytte ud til et sted, hvor de kan være trygge, og der tænker jeg, at Lunden kan være en overgang, som kan give dem intensiv undervisning omkring, hvordan de står op om morgenen, laver mad, vasker tøj og så videre, inden de finder et sted, hvor de skal bo permanent, siger Birgit Søgren, som håber, at man snart får fyldt de resterende pladser i bofællesskabet, så man når op på otte fuldtidsboende.

Med sine 10 år på bagen har de på Lunden efterhånden fundet den rette opskrift på et godt tilbud til forældre, der har børn med nedsat funktions-niveau.

I dag er der også 130 familier, som bruger tilbuddet i Årslev, hvor forældre kan aflevere sit barn en gang om ugen og en weekend om måneden. Succesen er dog ikke lig med, at man læner sig tilbage og fortsætter i samme rille. Det er derimod vigtigt hele tiden at udvikle sig som aflastningstilbud.

- Den dag, vi tror, vi er gode nok, er vi det ikke længere. Vi er nødt til hele tiden at orientere os og kigge ud i samfundet for at finde ud af hvad, der er brug for, siger forstanderen, der sammen med Lunden kan fejre 10 års jubilæum lørdag den 1. juni.

Peter Schneider Lyndorff bor i øjeblikket på Lunden, men har en drøm om at flytte ud for sig selv. Han har dog stadig en del at lære. Indtil da kan Ann Mari Schneider stadig besøge sin søn i Årslev.
Peter Schneider Lyndorff bor i øjeblikket på Lunden, men har en drøm om at flytte ud for sig selv. Han har dog stadig en del at lære. Indtil da kan Ann Mari Schneider stadig besøge sin søn i Årslev.
Foto: Tim K. Jensen

Forældre har ændret sig

Hun forklarer, hvorfor tilbuddet er vigtig for familier.

- Det er altid en gave at få et barn, men det er en kæmpe stor opgave at få et handicappet barn, som skal passes 24 timer i døgnet, forklarer Birgit Søgren, der mener, at forældre er blevet bedre til at tage hånd om sig selv.

- Forældrene i dag er meget mere bevidste om, at de har brug for aflastning for at kunne forblive sammen som familie. For 10 år siden var der måske mere en indstilling om, at de klarede tingene selv langt hen ad vejen, hvilket gjorde, at mange blev skilt, siger Birgit Søgren, der med glæde ser tilbage på et godt første årti for Lunden, der i en tid, hvor der blev talt afvikling og besparelser, faktisk udvidede med seks lejligheder i Hillerslev Landsbycenter, som i dag bruges til weekendaflastning.

- Det var jo sådan lidt at gribe det baglæns an. Men vi vidste på det tidspunkt, at der var stor efterspørgsel på også at kunne få weekendaflastning, lyder det fra forstanderen, som også mener, at kvaliteten på stedet er højere nu.

- Hvis der er en forskel fra dengang og nu, så er det, at vi er blevet dygtigere til vores arbejde. Vi er blevet skarpere på vores kerneydelse ved at lytte til brugerne og inddrage deres ønsker og behov. (heng)

Lunden kan snart fejre 10-års-jubilæum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce